Intretinerea corespunzatoare a rulmentilor pentru randament sporit

Rulmentii sunt dispozitive cu duritate sporita insa care necesita intretinere corespunzatoare pe termen lung pentru a li se asigura randamentul corespunzator. Durata de viata a acestora si eficienta de care dau dovada precum si performanta asigurata in functie de aplicatiile pentru care sunt considerati sunt aspecte importante influentate de diversi factori de care este bine sa tinem cont.

Modalitati de sporire a duratei de viata a rulmentilor

Incarcatura si temperatura precum si gradul de lubrifiere, modalitatea de manipulare, gradul de contaminare si modul de instalare influenteaza rulmentii pe termen lung, determinand durata de viata a acestora. Exista diverse modalitati in care se poate interveni pentru sporirea duratei de viata a rulmentilor in functie de aplicatiile specifice in cadrul carora acestia sunt utilizati.

Un exemplu practic prin care durata de viata a acestor dispozitive poate fi sporita consta in modificarea modului in care rulmentii sunt depozitati inainte de instalarea acestora sau inainte ca acestia sa fie pusi in functiune. Luandu-se in calcul faptul ca anumiti facturi externi pot influenta modul de operare a rulmentilor, astfel de modificari privind stocarea acestora pe termen scurt sau lung pot contribui la sporirea duratei lor de viata si pot conduce la un randament sporit in cadrul aplicatiilor pentru care sunt pusi in functiune.

Intretinerea si lubrifierea rulmentilor sigilati

Un aspect extrem de important in ceea ce priveste procesul de intretinere a rulmentilor consta in faptul ca mentenanta periodica a acestora este necesara pentru a fi prevenite eventuale defectiuni care le-ar putea afecta performanta pe termen lung. In schimb, exista si rulmenti care necesita putina atentie din acest punct de vedere. Acestia din urma sunt considerati un tip specific de dispozitive sigilate.

In aceasta categorie putem include rulmentii care functioneaza pe baza de fluide si cei magnetici sau cei prevazuti cu elemente de rulare care nu necesita mentenanta la perioade scurte de timp si a caror duritate pe termen lung este sporita in comparatie cu alte tipuri de rulmenti utilizati in cadrul diverselor aplicatii.

Maniera prin care acesti rulmenti se intretin de regula este prin intermediul garniturilor pe care le contin intrucat acestea permit curatarea murdariei si a diverselor tipuri de unsori utilizate pentru punerea in functiune a dispozitivelor. Astfel, acesti rulmenti pot fi utilizati in siguranta in diverse aplicatii fara a se mai pierde timp cu intretinerea periodica a acestora.

Mentenanta rulmentilor nesigilati

In schimb, tipurile de rulmenti care nu sunt sigilati permit intretinerea sau lubrifierea periodica prin intermediul unui dispozitiv numit pistol cu unsoare. In cazul in care nu aveti o astfel de unealta la indemana, umplerea periodica a acestora cu ulei poate fi realizata si prin utiliuzarea altui tip de recipient in care sa fie produsul corespunzator tipului de dispozitiv care se doreste a fi curatat.

In concluzie, un lucru este cert: rulmentii carora li se asigura curatare sau mentenanta periodica realizata corect beneficiaza de o durata de viata sporita. Atat curatarea cat si lubrifierea acestor dispozitive este extrem de importanta pentru randamentul acestora in momentul in care sunt puse in functiune sau mentinute in proces de operare perioade indelungate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply