Istoria ceasului de mana

Istoria ceasului de manaCu totii cumparam ceasuri dar cati dintre noi stim cu adevarat care este istoria lor?

Stiti cat este ceasul? Tot ce trebuie sa faceti este sa va uitati la ceasul de mana si veti afla, insa arata el ora corecta? Instrumentele acestea de masura a timpului sunt atat de normale in prezent incat nici nu ne gandim la cat sunt de complicate in realitate.

In ciuda naturii efemere si imateriale pe care o are timpul, omul a vrut mereu sa gaseasca metode prin care sa il masoare. Ciclul anotimpurilor si fazele lunii, succestiunile dintre zi si noapte toate au rolul de a imparti in mod logic timpul ce se scurge continuu. Omul a incercat sa masoare timpul cu ajutorul unor unitati cat mai mici si cat mai precise.

Orologeria este stiinta care se ocupa cu fabricarea unor aparate ce indica timpul si este una din cele mai vechi meserii existente in lume. Inima aparatelor acestora este mecanismul pentru control care are rolul de a regla ritmul in care se elibereaza forta motoare. Aceasta forta este eliberata putin cate putin si la itnervale de timp cat mai regulate si asa se poate masura timpul.

Nimeni nu stie precis cum a fost inventat primul ceas care era complet mecanic. In 1500 au fost facute pentru prima data ceasurile portabile. Ceasurile de mana cum le stim noi sunt inventii ceva mai recente.

Catre sfaristul secolului XIX aceste ceasuri au fost purtate in special de catre femei. In primul razboi mondial militarii au realizat ca este mult mai bine ca ceasul sa fie purtat la mana decat in buzunare si popularitatea ceasurilor de mana a devenit mai mare.

In prezent cele mai multe ceasuri sunt electronice si merg pe baza de cristale de cuart. Cristalele de cuart care au o anumita forma puse in circuite electronice vibreaza avand o frecventa constanta si actioneaza precum un pendul care se balanseaza mult si cu viteze foarte mari.

Este greu sa fie reglate ceasurile mecanice si cele cu cuart pentru a arata ora exacta si prin urmare indiferent ce ceasuri purtam acestea vor avea si o oarecare eroare si o vol lua inainte sau vor ramane in urma.

Sunt si ceasuri cu cuart care periodic pot sa se corecteze singure cu ajutorul unor semnale pe care le primesc de la ceasurile anatomice. Se spune in reclame ca aceste ceasuri sunt controlate si au o eroare foarte mica mai exact de 1 secunda la milioane de ani.

Daca ne gandim la aceasta precizie uriasa a ceasurilor cu cuart si a ceasurilor anatomice dar si la faptul ca mecanismele de control ale ceasurilor mecanice au fost inventate cu destul de mult timp in urma avem tendinta sa credem ca ceasurile mecanice nu mai sunt utilizate.

Pana la urma cine ar alege in prezent o masina de calcul mecanica daca are la dispozitie un calculator care functioneaza electronic? Cu toate acestea ceasurile care ticaie sunt inca o pasiune pentru multi. In ultima vreme exporturile de ceasuri elvetie au depasit exportul de ceasuri electronice.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply