Uleiurile esentiale, dupa cum puteti afla si de pe https://vegis.ro/blog/principalele-moduri-de-folosire-a-uleiurilor-esentiale-si-beneficiile-acestora/, sunt adesea utilizate in aromaterapie, o forma de medicament alternativ care foloseste extracte de plante pentru a sprijini sanatatea si bunastarea.
Cu toate acestea, unele dintre afirmatiile de sanatate asociate cu aceste uleiuri sunt controversate. Acest articol explica tot ce trebuie sa stiti despre uleiurile esentiale si efectele lor asupra sanatatii.
Care sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt compusi extrasi din plante. Uleiurile capteaza mirosul si aroma plantei sau „esenta”. Compusii aromatici unici confera fiecarui ulei esential esenta sa caracteristica. Uleiurile esentiale se obtin in urma distilarii (prin abur si / sau apa ) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece.
Dupa extragerea substantelor chimice aromatice, acestea sunt combinate cu un ulei purtator pentru a crea un produs gata de utilizare. Modul in care sunt fabricate uleiurile are o mare importanta, din cauza faptului ca uleiurile esentiale obtinute prin procese chimice nu sunt considerate adevarate uleiuri esentiale.
Cum functioneaza uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale se folosesc de cele mai multe ori in aromaterapie, o tehnica in care aceste uleiuri sunt inhalate prin diferite metode. Uleiurile esentiale nu sunt menite sa fie inghitite.
Produsele chimice care fac parte din compozitia uleiurilor esentiale, pot interactiona cu corpul in diferite moduri. In momentul in care uleiurile esentiale sunt aplicate pe piele, unele substante chimice vegetale din compozitia acestora sunt absorbite.
Se crede unele dintre modalitatile de aplicare a acestor uleiuri, au capacitatea de a imbunatati absorbtia, exeple fiind aplicarea cu caldura sau in diferite zone ale corpului.
Inhalarea aromelor din uleiuri esentiale, se spune ca poate stimula zonele sistemului dvs. limbic, care este o parte a creierului; si care joaca un rol foarte important in emotii, comportamente, simtul mirosului si in memoria pe termen lung.
Interesant este faptul ca sistemul limbic are o mare implicare in formarea amintirilor. Acest lucru poate explica motivul datorita caruia, mirosurile familiare pot declansa unele amintiri sau emotii.
Sistemul limbic mai are de-asemenea, un rol deosebit de important si in ceea ce priveste controlul mai multor functii fiziologice inconstiente, cum ar fi de exemplu respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Drept urmare, unii oameni sustin ca uleiurile esentiale sunt capabile sa exercite un efect fizic asupra corpului.
Tipuri populare
Apa acum au fost descoperite peste 90 de tipuri de uleiuri esentiale, fiecare dintre acestea avand propriul mirossi beneficii potentiale pentru sanatate. In continuare am pregatit o lista care cuprinde 10 uleiuri esentiale populare si mentiunile de sanatate asociate acestora:
- Menta: utilizat pentru a stimula energia si pentru a ajuta digestia.
- Lavanda: folosita pentru ameliorarea stresului.
- Lemn de santal: folosit pentru a calma nervii si a ajuta pentru o mai buna capacitate de concentrare.
- Bergamot: utilizat pentru a reduce stresul si pentru a imbunatati conditiile pielii, cum ar fi eczema.
- Rose: folosit pentru a imbunatati starea de spirit si pentru a reduce anxietatea.
- Musetel: se foloseste pentru a imbunatati starea de spirit si relaxarea.
- Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greata si afectiunile pielii.
- Arbore de ceai: utilizat pentru combaterea infectiilor si stimularea imunitatii.
- Iasomie: folosit pentru a ajuta la depresie, nastere si libido.
- Lamaie: utilizat pentru a ajuta digestia, starea de spirit, durerile de cap si multe altele.
Cum sa alegeti uleiurile esentiale potrivite
Multe companii sustin ca uleiurile lor sunt „pure” sau „de calitate medicala”. Cu toate acestea, acesti termeni nu sunt definiti universal si, prin urmare, au o greutate redusa. Dat fiind faptul ca sunt produse ale unei industrii nereglementate, calitatea si compozitia uleiurilor esentiale pot varia foarte mult.
Retineti urmatoarele sfaturi pentru a alege doar uleiuri de inalta calitate:
- Puritate: Gasiti un ulei care contine doar compusi vegetali aromatici, fara aditivi sau uleiuri sintetice. Uleiurile pure enumera de obicei denumirea botanica a plantei (precum Lavandula officinalis), mai degraba decat termeni precum „uleiul esential de lavanda”.
- Calitate: adevaratele uleiuri esentiale sunt cele care au fost cel mai putin schimbate prin procesul de extractie. Alegeti un ulei esential fara substante chimice, care a fost extras prin distilare sau presare mecanica la rece.
- Reputatie: Cumparati un produs fabricat de catre un brand cu reputatia de a produce produse de inalta calitate.
Siguranta si efecte secundare
Uleiurile esentiale sunt, in general, considerate sigure. Cu toate acestea, ele pot provoca reactii adverse grave la unele persoane, mai ales daca sunt aplicate direct pe piele sau ingerate.