Cele peste 20 de morminte romane de la Apullum

0 Shares
0
0
0

Cele peste 20 de morminte romane de la Apullum
In acest articol va vom prezenta o descoperire arheologica din apropiere de cetatea romana Apullum, descoperire facuta intr-un sit de salvare. Pentru cei care au nevoie de repatriere decedati international recomandarea noastra este Funerarenicolas.

Cele 19 morminte erau realizate in ciste sau sarcofage din caramida, tigle  si in mod ocazional piatra, iar aceste materiale au fost legate cu mortar ori cu pamant.  Prin urmare poate fi constata o lipsa completa in aceasta zona a necropolei romane flate la Apulum, a ritualurilor de inhumare in sicrie de lemn ori direct in gropi,  acestea fiind practici destul de des intalnite in perioada romana.

Ideea ca cele mai multe inmormantari din aceasta zona sunt facute in instalatii foarte elaborate si destul de costisitoare poate fi si un indicator pentru zona de  provenienta din straturile superioare ale societatii, a persoanelor decedate.

Tehnica prin care erau construite cistele de caramida e diferita de la un mormant la altul, unele dintre ele fiind facute din siruri dispuse paralel de caramizi plasate pe cant, avand si o caramida pusa cap si inca una in zona de la picioare, pe cand altele aveau pe toate cele laturile un  perete facut din caramizi puse  orizontal si legate cu mortar ori cu lut.

Unele din aceste sarcofage sau ciste au peretii tencuiti doar cu mortar in interior iar modul prin care era realizat fundul si capacul difera, pornind de la lipsa completa a unui obiect plasat pe pamant  si pana la o baza formata din tigle sau din caramizi care erau legate cu mortar, si pe fund dar si pentru acoperirea complexul funerar.

Erau de asemenea utilizate si scandurile de lemn care aveau functia de capac de sicriu in unele cazuri, si segmente din materialul acesta au fost descoperite pe peretii exteriori ori cazute pe schelet.

Ca si materiale de constructie, in afara de caramizi, tigla si lemn, erau folosite, in unele cazuri, si bucati de calcar, si uneori parti de monumente sculptate luate de la alte instalatii de tip funerar dezafectate. Un foarte bun exemplu in sensul acesta este dat si de mormantul M 3 in care unul dintre peretii de la exterior este reprezentat de o aedicula cu mai multe scene din petrecerea  funerara.

Aceasta in mod sigur provine tot de la un monument de tip funerar aflat in apropiere, care a fost distrus. Cistele si sarcofagele facute din caramida  si sarcofagele de piatra erau folosite si pentru persoane adulte dar si pentru copii. Faptul acesta este relevat si de dimensiunile pe care le aveau mormintele, pentru ca un studiu osteologic cat mai complet nu  s-a efectuat deocamdata pe resturile de oase care au fost descoperite aici.

Se constata si un pat de var de dimensiuni destul de subtiri sau  consistent este de asemenea pus pe fundul unor morminte, si pentru adulti dar si pentru copii.

Chiar executia de foarte buna calitatea pentru vremea respectiva a executiei sarcofagelor si cistelor arata un statut social bun al persoanelor care au fost inmormantate in aceasta zona a necropolei, iar inventarul funerar este aproape in totalitate nul, insa  lucrul acesta este datorat in mod cert  si faptului ca toate mormintele erau  jefuite chiar din antichitate.

0 Shares