Secretele unei productii ridicate de lapte in fermele de vaci

Secretele unei productii ridicate de lapte in fermele de vaciMulti fermieri stiu ca in zilele noastre o productie ridicata de lapte reprezinta un rezultat al muncii sustinute dar si al tehnologiei unor mulgatoare moderne,al nutreturilor folosite si al conditiilor din ferma de vaci.

Daca in trecut, in fermele romanesti  o vaca oferea intre 8-10 litri de lapte pe zi,in zilele noastre datorita raselor atent selectionate, s-a ajuns la o productie de 35 de litri pe zi.Binenteles ca pentru a creste productia laptelui trebuie respectate o serie de reguli ce vor spori productivitatea.

Unul dintre factorii importanti care contribuie la sporirea cantitatii de lapte este alimentatia vacilor.

Crescatorul trebuie sa evite subalimentarea animalelor  sau dimpotriva alimentarea excesiva ,ambele situatii avand impact asupra sanatatii animalelor dar si asupra productiei de lapte.

In cazul subalimentarii,vacile devin receptive la boli,scade fecunditatea si prolificitatea.Binenteles acest deficit se regaseste si in cantitatea de lapte produsa.
In cazul alimentarii excesive ,  cand  administrarea substantelor nutritive din furaje depasesc nevoile organismului ,excesele se depoziteaza sub forma de rezerve in organismul animalului.

O alta conditie esentiala pentru cresterea productivitatii este efectuarea unei mulgeri corecte.

Acesta operatiune complexa solicita atat un personal calificat ,dotari tehnologice dar si cheltuieli energetice.

Pentru ca aceasta operatiune sa fie efectuata in totalitate este necesar evacuarea intregii cantitati a laptelui dar si obtinerea unui produs ce respecta normele igienice si  o calitate superioara.

In ceea ce priveste numarul de mulsori acesta este stabilit de catre personalul specializat din ferma in functie de varsta vacilor,nivelul lor productiv sau stadiul lactatiei acestora.

In general se recomanda mulgerea de trei ori pe zi a vacilor cu productii zilnice de peste 20 de litri.In ceea ce priveste frecventa acestor mulsori ea se raporteaza in mod direct mai multor criterii: varsta vacilor,stadiul lactatiei dar si dinamica acumularii laptelui in uger.

Pentru sporirea productiei de lapte este recomandat ca intervalul dintre mulsori sa se situeze in jurul a 12 ore iar procesul de mulgere sa fie efectuat in totalitate.In cazul unei mulgeri incomplete se va obtine o cantitate mai redusa de lapte dar si cu un continut inferior de grasimi.

In cazul in care mulgerea se efectueza de catre muncitorii calificati din ferma este necesar respectarea unor conditii foarte stricte de igiena atat in ceea ce priveste lucratorul cat si in ceea ce priveste echipamentul pentru muls si cel de manipulare al laptelui.

In timpul mulgerii se va mentine un climat linistit ,fara vizitatori,zgomote puternice sau alti factori de stres pentru animal,factori ce pot dauna productiei de lapte.

Pentr sporirea si igienizarea conditiilor in care se obtine laptele in fermele de vaci este indicata achizitionare unor aparate de muls performante care vor spori  calitatea laptelui obtinut.

Pe Mulgatoare-vaci.blogspot.ro vom gasi astfel de aparate de muls performante si la preturi accesibile oricarui fermier.Putem gasi mulgatoare cu un post sau doua posture,dotate cu tanc de vacuum si bidon de aluminiu de 30L,40 L sau dotate cu bidoane de inox.Tot aici veti gasi accesorii si piese de schimb pentr mulgatoare.Garantia oferita mulgatoarelor comercializate pe www.mulgatoare-vaci.blogspot.ro este de doi ani iar transportul este oferit gratuit in toata tara.

Alte stiri actuale :

1. Crescătorii de vaci care au găsit calea spre profit
2. De ce n-are laptele românesc grăsime
3. Ce se întâmplă cu fermele din Moldova?
4. Şcoala americană de crescători de vite din Transilvania
5. 2,2% din laptele produs în România este neconform
6. Un tânăr inginer IT din Alba, la “cârma” unei firme de brânzeturi cu afaceri de circa 2,5 milioane de euro

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Secretele unei productii ridicate de lapte in fermele de vaci”

  1. aparate says:

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
    be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to
    new updates.

Leave a Reply