Cum scapi de gastrita? Cu medicatie sau dieta?

0 Shares
0
0
0

Gastrita este o inflamatie sau iritatie a mucoasei stomacului. Poate sa apara brusc (gastrita acuta), care dureaza una pana la trei zile sau poate fi cronica, care dureaza de la cateva zile la saptamani.

In primul rand, un cuvant despre simptomele gastritei. Inflamatia stomacului, disconfortul si durerea de gastrita pot include urmatoarele:

-Arsuri la stomac / indigestie (senzatie de arsura in stomac / piept)

-Greata sau varsaturi (uneori varsaturi sub forma de sange)

-Pierderea poftei de mancare

-Dureri abdominale si / sau balonare

-Sughit

-Scaune negre

Exista doua tipuri de gastrite: erozive si non-erozive. Gastrita eroziva poate provoca eroziuni sau ulcere. Gastrita non-eroziva cauzeaza inflamarea in peretele gastric, dar rareori ulcerele. Procesul de tratament al gastritei incepe cu un diagnostic precis.

Daca esti de varsta medie sau mai inaintata, esti supraponderal sau obez, suferi de stres cronic si mananci fast-food, atunci te afli in fata unui risc insemnat de a face gastrita.

Studiile sugereaza ca adultii cu varsta peste 60 de ani au tendinta de a suferi o eroziune treptata a peretelui, rate mai mari de infectii sau tulburari autoimune si deficiente nutritive care pot face tot mai rau simptomele gastritei. Ce poti face pentru a ameliora simptomele? O dieta ar fi de preferat pentru a mai reduce din simptomele care iti dau batai de cap.

Cauzele gastritei

Expertii spun ca majoritatea cauzelor de gastrita se incadreaza in trei grupe: infectia cu H. pylori, gastrita reactiva si gastrita autoimuna.

Helicobacter Pylori: H. Pylori este o bacterie implicata in multe cazuri de gastrita. Gastrita tinde sa fie non-eroziva. Se crede ca, in multe cazuri, infectia incepe in copilarie, dar prezinta simptome la varsta adulta. Metoda de transmisie nu este pe deplin inteleasa, dar alimentele contaminate, apa sau ustensilele alimentare pot raspandi infectia.

Gastrita reactiva (gastropatie reactiva): Aceasta afectiune duce deseori la eroziuni sau ulcere, dar inflamatia generala a stomacului poate fi minima. Cauzele pot include:

-Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii, cum ar fi aspirina si ibuprofenul

-Consumul excesiv de alcool

-Alergii la mancare

-Utilizarea cocainei

-Expunerea la radiatii, de ex. legate de munca

-Refluxul de bila din intestinul subtire in stomac

-Stresul medical (gastrita de stres) provocata de leziuni traumatice, boala critica, arsuri grave si interventii chirurgicale majore.

Gastrita autoimuna. Aici sistemul imunitar ataca celulele sanatoase din mucoasa stomacala, este cronica si tipic non-eroziva.

Alte cauze rare: boala Crohn, sarcoidoza, infectiile fungice si infectiile virale (cum ar fi citomegalovirusul, la persoanele cu deficit imun) pot provoca, de asemenea, gastrita.

Tratamentul gastritei

Unii oameni nu necesita tratament, gastrita este temporara si corpul se vindeca. Multe persoane cu simptome usoare se trateaza acasa cu medicamente fara prescriptie medicala (OTC), incluzand antiacidele. Tratamentul gastritei medicale depinde in mare masura de cauza care sta la baza, dar tratamentul de baza pentru toate grupurile incepe cu antiacide

Insa pe langa tratament, medicii recomanda si mentinerea unei diete, care sa se bazeze pe produse ce nu ridica aciditatea stomacului. Incearca produse precum oua fierte, avocado, orez si renunta la alcool, cafea sau tigari.

Daca ai mai multe intrebari legate de acest subiect, medicul specialist in gastroenterologie de la Alma Clinic te astepta la cabinetul sau sa iti raspunda la intrebari si sa te ajute la tratarea acestei probleme gastrice.

0 Shares
You May Also Like