Ce inseamna succesul pentru tine? Mai multi bani, mai multi prieteni, o casa mai impunatoare,mai frumoasa, o masina mai puternica, calatorii in jurul lumii, faima, putere, dragoste? Succesul inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti.
Asa ca, intreaba-te: “Ce inseamna succesul pentru mine?” Lasa la o parte cliseele si definitiile celorlalti. Ce iti doresti cu adevarat? Clarificandu-ti in minte ce inseamna succesul si fericirea pentru tine insuti, realizezi primul pas pe calea catre acestea.
Oricum, adevarata reusita nu poate fi niciodata o intrecere cu lumea sau cu cei din jur. Nu inseamna a castiga sau a acumula. Nu este o comparatie intre noi si ceilalti. Daca ar fi asa, ai putea determina nivelul succesului tau alegand cu cine anume te compari.
Ce este succesul?
Succesul consta de fapt in evolutia fiecaruia dintre noi. Cine esti azi si cine o sa fii in viitor. Daca te concentrezi asupra acestui obiectiv, nu va trebui niciodata sa iti faci griji despre cum sa obtii mai mult sau cum sa pastrezi ceea ce ai.
Pentru multi oameni, aceasta pare o filozofie stranie, dar trebuie sa realizezi ca niciodata nu vei putea avea tot, nu vei putea vedea tot, nu vei putea invata, face sau experimenta tot.
Succesul si fericirea nu apar din senin, ci sunt rezultatul muncii depuse pentru atingerea telurilor. Nu iti inchide orizontul repliindu-te pe o pozitie defensiva. Viseaza la lucruri marete, nu renunta niciodata la idealurile tale si nu-i lasa pe altii sa te indeparteze de calea pe care ai ales-o.
Ceea ce este interesant este faptul ca, atata timp cat te concentrezi asupra propriei evolutii, nu va trebui niciodata sa iti faci griji despre ce anume vei reusi sa obtii.
Succesul si toate celelalte atribute ale sale tind sa fie atrase tocmai de acei oameni care dovedesc ca pot aborda chiar si cea mai marunta realizare cu integritate, o inima deschisa si modestie.
A cauta atingerea unei mari reusite, lasand de-o parte toate celelalte probleme, reprezinta o mare greseala. La ce bun sa fii putred de bogat daca esti bolnav de o boala incurabila? Ce conteaza puterea daca esti singur si nefericit? La ce iti mai trebuie faima daca esti prizonierul acesteia?
De ce ajungem sa nu avem succes?
Se spune ca singurele bariere pe care trebuie sa le dobori in viata sunt cele ridicate de propria persoana. De ce atunci, atat de putini oameni reusesc sa-si foloseasca intregul potential?
De ce atatia oameni se simt prizonieri, lipsiti de putere si fara speranta in propriile vieti? De ce atatia renunta sau devin ranchiunosi, furiosi, plini de resentimente si autocompatimire?
Raspunsul este unul singur: deoarece acesti oameni nu vor sa-si asume responsabilitatea propriilor lor vieti, preferand sa-si gaseasca tapi ispasitori pentru fiecare esec sau neimplinire.
Sunt multi cei care cred ca nu au de ales. Se simt prinsi in capcana unei slujbe, a unei afaceri sau relatii, a unui mod de viata, vecinatati, mediu sau cariere. Putem schimba tot ce dorim. Dar nu o facem din cauze multiple: frica, confort, nehotarare, motivatii gresite, sentimente de vinovatie si, mai ales, acceptarea tuturor acestor lucruri.
Adevarul este ca fiecare dintre noi este binecuvantat de soarta intr-un fel sau altul. Am fost creati pentru a reusi, dar pe drum am pierdut ceva si esuam foarte usor. Nimic n-ar trebui sa ni se para imposibil, pentru ca, de fapt, nimic nu este imposibil.
Care este imaginea principala pe care o ai in minte? Teama de esec sau bucuria reusitei? Constiinta propriei valori sau sentimentul ca sunteti neinsemnat? Exista ceva anume care te sperie si te face sa va dai inapoi sau esti capabil sa infrunti orice situatie?
Reflecta asupra sensului pe care-l dai reusitei, inainte de a iti continua viata. Munceste pentru a realiza ceea ce este important, dar ai grija sa nu uiti sa te bucuri de fiecare clipa, caci mai intai de toate, viata trebuie traita la maximum.