Despre betonul armat cu fibre

Despre betonul armat cu fibre
Betonul este produs in general cu ajutorul unor betoniere.

Armarea betonului cu fibre a materialelor are o vechime indelungata. Caramizile care nu erau arse au fost armate cu paie ori cu par de animale cu scopul de a se evita fisurarea ori micsorarea rezistentei dupa aparitia fisurilor.Extrapolarea are loc de la argila si pana la ciment.

Betonul care are fibre de otel are o istorie de mai multe de un secol iar alementele de constructie cu forme diferite sau facute din acest material au o rezistenta marita dar si o lucrabilitate foarte buna.

Prima firma care face referire la elemente de beton armat cu fibre a aparut in anul 1874 si s-a realizat in California de catre A. Bernard care a vrut sa fortifice betonul adaugand resturi inegale de otel. In prezent fibrele metalice care se amesteca in beton si care arata ca si fotografia de mai jos.

In urmatorii ani au aparut mai multe patente in SUA, in Germania si Franta. Utilizarea pe scara larga a acestor materiale a fost limitata de consturi ridicate, si in special de dezvoltarea betonului obisnuit si pana in anii 60 s-a observat o dezvoltare destul de incerta a acestui material care a fost marcata numai de utilizarea in vadrul lucrarilor de mica importanta.

Mai deaprte putem evidentia o etapa pentru dezvoltare ascendenta. In paralel cu formularile principiilor teoretice se dezvolta si un domeniu larg de folosire a betonului armat cu fibre de metal. In anii 70 s-a exitins si cercetarea internationala.

Mentionam ca cercetarile de la Universitatea Ruhr, pentru realizarea betonului armat cu fibre din otel, a avut scop utilizarea acestuia la peretii interiori din metrou. Au fost studiate proprietatile mecanice sau tehnologice ale materialelor si tehnologiile de fabricatie ale betonului care a primit denumirea tocretat..

Betonul armat care are fibre metalice nu poate sa inlocuiasca betonul armat normal. Sunt mai multe domenii de utilizare unde betonul armat cu fibre din otel se poate utiliza alternativ sau ca si completare ca si cel cu armaturi de otel beton, si foera avantaje constructive dar si avamtaje economice. Fibrele de metal imbunatatesc proprietatile pe care le are betonul simplu.

Oportunitatea de a utiliza armaturi cu fibra de otel apare si in situatia in care este folosit un procent de armare mic sau o armare constructiva a betonului normal.

Posibilitatile de utilziare sunt marite si asta datorita imbunatatirii comportamentului la fisurare si a micsorarii deformatiilor care apar in contractii prin marirea rezistentei sau prin uscare.

Un domeniu foarte important este cosntituit din elementele pentru constructie solicitate in mod dinamic, unde poate sa se mareasca capacitatea pentru prelucrare a energiei cu adaugarea fibrelor metalice.

In prezent domeniile de utilziare din betonul armat care are fibre metalice au si o arie extinsa, din care vom mentiona conductele de beton, zidurile de sprijin si elementele subtiri pentru fatada, treptele, pistele pentru aeroporturi, fundatiile pentru masini unelte, cofrajele pierdute, lucrarile pentru consolidare pentru tunelurile cu beton.

In constructia pentru vetnul cu fibre metalice poate sa fie folosit sub forma torcretata sau cu elemente prefabricate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply