Ce fel de persoane pot fi excluse dintr-o companie romaneasca si ce tip de companii sau firme pot apela la aceasta masura?
Potrivit legii cu nr. 31 din 1990 cu privire la companii si firme, persoanele ce pot fi excluse dintr-un parteneriat general al unei companii, o companie cu parteneriat limitat sau o companie limitata la actiuni sau cu raspundere limitata sunt, dupa cum urmeaza:
• Partenerul care nu si-a indeplinit sarcinile sau contributiile asumate in statut
• Partenerii cu raspunderi nelimitate care prin ducerea la faliment a firmei, si-au pierdut orice drepturi legale in companie.
• Partenerii cu raspunderi nelimitate care, fara nici un drept, au intervenit in administratie acolo unde nu li se cerea sau au accesat/dobandit capital din companie intr-un mod fraudulos, credit sau alte bunuri generale ale companiei precum si folosul fondurilor altor parteneri, fara incuviintarea acestora.
• Administratorul asociat care comite fapte de frauda in detrimentul companiei sau foloseste semnatura inregistrata sau capitalul social in favoarea propriilor interese sau ale altor persoane (rude, etc.)
• Partenerii dintr-o companie limitata de actiuni, ce se pot gasi in oricare dintre situatiile mentionate mai sus.
A fost discutata posibilitatea excluderii sau a unei cereri de excludere in cazul in care firma in cauza are in compozitia sa nu mai mult de 2 asociati. Doctrina excluderii mentioneaza si alte cazuri de excludere cum ar fi pierderea interesului unuia dintre asociati pentru bunul mers al companiei numit si “affectio societatis”.
Acesta, desi poate duce in timp la disolutia companiei, va duce de cele mai multe ori la retragerea de la sine a acestui tip de asociat, fara a fi nevoie de interventia celorlalti asociati.
In ceea ce priveste societatile pe actiuni (SA) este considerat ca articolul 100 din legea 31 per 1990, stabileste un mod individual de excludere a actionarilor, asa cum si faptul ca directoratul sau adunarea asociatilor poate lua decizia de a opri participatia la actiunile pentru care platile nu au fost efectuate.
La cererea companiei sau a oricarui partener cu drepturi depline, o instanta de judecata poate decide prin decizia judecatoreasca, daca o persoana anume poate fi exclusa din companie.
Ca o consecinta a acestui fapt si deci a pronuntarii sentintei finale, curtea de judecata va emite previziuni in ceea ce priveste structura de participare a celorlalti parteneri la share-ul de capital.
Singura cale legitima de atac a acestei decizii judecatoresti este printr-un nou apel facut de catre asociatul, actionarul sau administratorul ce urmeaza a fi destituit din functia respectiva si exclus din companie.
In timpul impunerii acestei excluderi, partenerul isi pastreaza beneficiile din cadrul companiei precum si raspunderea, pana in ziua excluderii efective. Totusi, asociatul sau partenerul aflat in aceasta situatie nu va putea cere disolutia sau lichidarea, pana acestea nu sunt distribuite potrivit statutului.
Mai mult decat atat, legea nr. 31 per 1990 cu privire la companii si firme, stabileste si faptul ca un partener astfel exclus dintr-o companie nu este in masura sa beneficieze de un share al bunurilor proportional (al actiunilor), ci doar de o anumita suma de bani reprezentand valoarea acestora, deci o forma echivalenta.
Pentru cele mai multe detalii despre legislatia in vigoare, acte srl sau orice fel de documentatie necesara, intrati cu incredere pe Actesrl.ro