Ori de cat de ori a fost posibil, am cumparat calculatoare refurbished, mai degraba decat unele noi si asta este ceea ce recomand si tuturor prietenilor mei, de fiecare data cand sunt intrebat “Ce fel de calculator ar trebui sa-mi cumpar?”.
Doresti sa cumperi calculatoare refurbished cu licenta pentru micul tau startup? Intra cu incredere pe DiablosComputer.ro!
Din nefericire, cuvantul “refurbished” a capatat in timp o conotatie proasta si este folosit de cele mai multe ori in sens peiorativ, de catre persoane care nici macar nu inteleg ce presupun procesul de “refurbishing”.
Multe persoane cred ca refurbished inseamna folosit la extrem, stricat, inadecvat si de aceea alte persoane, adica potentialii cumparatori, refuza sa cumpere produsul respectiv.
Dar, in peste 99% din cazuri, nu este deloc asa. Din experienta mea proprie cu zeci de computere personale de tip desktop, pot sa va asigur ca de cele mai multe ori un pc refurbished este mai bun decat unul nou, pentru ca primul a fost testat si ras-testat cu cele mai bune programe de test individual al componentelor, pentru ca producatorul/vanzatorul sa poata fi asigurat ca sistemul respectiv, odata ajuns la cumparator, va functiona ireprosabil.
Majoritatea calculatoarelor noi nu mai trec prin astfel de teste, iar daca se fac, se fac foarte superficial si rapid, scapand uneori unele erori/probleme in functionare, etc.
Aceste teste se fac si din urmatorul motiv, care este si mai logic din punct de vedere al pietei de componente si pc-uri: Retailerii vand un astfel de pc in pierdere si nu-si doresc sa-l mai vada vreodata pe rafturile propriului magazin.
De aceea pentru retaileri, un pc intors pe rafturile magazinului o data, este cu o data prea mult. De 2 sau de 3 ori, ar fi pur si simplu inacceptabil.
Primele beneficii de care te boti bucura achizitionand un pc refurbished, le-am observat la inceputul anilor 90, atunci cand am vizitat un magazin de reparatii IT. Am observat mai multe pc-uri si am inceput sa pun intrebari despre ele. Unul dintre specialistii ce lucrau acolo mi-a explicat ca erau pc-uri refurbished de la mari firme producatoare din domeniu, ca de exemplu Sony.
Mi-am exprimat totodata neincrederea in faptul ca un pc refurbished ar putea chiar sa fie bun, nici macar nu credeam ca functioneaza.
Dar specialistul, m-a asigurat ca Sony nu doreste in nici un caz sa mai vada vreodata acele pc-uri, asa ca job-ul lui este sa se asigure ca ies pe usa magazinului in stare perfecta de functionare si fara nici o defectiune ascunsa.
Judecata lui (a angajatului) era mai logica decat neincrederea mea, de fapt.
Asta deoarece, intotdeauna sau aproape intotdeauna un pc refurbished si-a consumat perioada de “burn”, adica daca a existat vreo defectiune la interiorul lui, la una dintre componente, aceasta a fost deja gasita si reparata sau inlocuita.
Asadar, exista un risc mult mai mic de stricaciuni in cazul unui pc refurbished, fata de unul nou, care nu a trecut prin aceleasi teste.
Asa ca, mi-am cumparat atunci pe loc primul meu pc refurbished, care m-a tinut mai bine de 6 ani si nu s-a defectat niciodata. Cumparati pc-uri refurbished si nu veti regreta. Acestea va vor servi chiar mai bine decat unele noi.