Un domeniu in care materialele plastice contribuie major este ambalarea alimentelor. In jur de 1,3 miliarde de tone de produse alimentare sunt irosite in fiecare an in intreaga lume. Plasticul, si in special ambalajele din plastic, ofera o solutie ideala pentru a ajuta la combaterea acestor deseuri.
Acestea ofera numeroase optiuni eficiente din punct de vedere al resurselor pentru a furniza alimente de cea mai inalta calitate, si cu o durata de valabilitate maxima consumatorilor, in dimensiuni ale portiunilor adaptate stilurilor de viata moderne. Acest lucru reduce semnificativ risipa de alimente, consumul de energie si resursele utilizate.
Amalajele din materiale plastice au atat avantaje, cat si unele dezavantaje, iar in continuare puteti descoperi mai multe detalii importante.
Reducerea risipei alimentare
Una dintre cauzele pierderii de alimente in tarile in curs de dezvoltare este lipsa unor solutii adecvate de ambalare si transport pentru a-si mentine calitatea si prospetimea in calatoria de la ferma la furculita.
In Europa, doar 3% din toate produsele alimentare se pierd, comparativ cu 40% in tarile in curs de dezvoltare. Pe masura ce solutiile la aceste provocari devin disponibile in tarile in curs de dezvoltare, risipa alimentara va scadea dramatic.
Perioada de valabilitate extinsa
Mancarea ramane mai proaspata mai mult timp in ambalaje din plastic. Perioada de valabilitate a carnii de vita poate fi prelungita cu cinci pana la zece zile, sau chiar mai mult, atunci cand se utilizeaza cea mai avansata solutie de ambalare din plastic.
Igiena si siguranta
Materialele plastice protejeaza impotriva contaminarii alimentelor si ofera o bariera impotriva microbilor, a umiditatii si a luminii UV. Ambalajul previne de asemenea, deteriorarea fizica, ceea ce este deosebit de important pentru transportul fructelor vulnerabile, cum ar fi zmeura.
Durabilitate imbunatatita
Ambalajele din plastic obtin mai mult cu mai putin: de multe ori este mai usor decat materialele alternative, si prin urmare, ajuta la economisirea costurilor si resurselor de transport. De asemenea, este foarte rezistent la umiditate, caldura si frig, facilitand optiunile convenabile de depozitare si distributie.
Cand vine vorba despre materiale plastice traditionale insa, acestea vin si cu unele dezavantaje, iar din acest motiv se folosesc ambalaje biodegradabile si compostabile, dar si / sau caserole si cutii de unica folosita biodegradabile.
In comparatie cu materialele plastice traditionale, materialele plastice biodegradabile au avantajul de a se degrada mult mai rapid. Facand o comparatie, este nevoie de doar cateva luni pentru a se descompune in totalitate o punga din plastic biodegradabil sau pentru a se descompune caserolele si cutiile de unica folosinta biodegradabile.
In schimb, este nevoie de zeci sau chiar de sute de ani pentru descompunerea in totalitate a ambalajelor, dar si a cutiilor si a caserolelor din materiale plastice biodegradabile.
In afara daptului ca se descompun mult mai repede in comparatie cu cele din materiale plastice traditionale, ambalajele din materiale plastice biodegradabile mai vin cu un avantaj major, si anume ca nu elimina substante chimice toxice pentru mediul inconjurator in momentul in care se descompun.
Acest lucru este posibil datorita faptului ca, in compozitia materialelor plastice biodegradabile, indiferent ca discutam despre caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile sau despre pungi si sacose biodegradabile, acestea sunt confectionate doar din substante 100% naturale.
In plus, mediul inconjurator nu are de suferit nici cand acestea sunt fabricate. Cand se fabrica materialele plastice traditionale, mediul are de suferit, pentru ca se foloseste petrol si multe alte substante chimice.
Tinand cont de cele discutate in randurile de mai sus ale acestui articol, este lesne de inteles de ce se folosesc ambalajele confectionate din materiale plastice traditionale, dar si de ce firmele de catering folosesc caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, in locul celor traditionale.