In Romania, foarte multe familii din mediul rural, au agricultura ca sursa de venit. Acesti oameni se ocupa de cultivarea legumelor, a leguminoaselor, a cerealelor si chiar a fructelor, pe care mai apoi le comercializeaza in diferite piete, sau incheie contracte cu diferite supermarketuri mari si lanturi de magazine alimentare pentru a-si vinde produsele.
Cei care se gandesc la agricultura ca la o activitate foarte grea, trebuie sa stie ca acele vremuri au trecut demult. Munca fizica in domeniul agriculturii a fost inlocuita cu munca mecanizata. Pentru agricultori este simplu acum sa isi pregateasca terenurile, sa le are folosind un motocultor ales de la Rabota.ro.
Acesta poate veni la pachet cu diferite accesorii achizitionate separat, si care pot fi de folos in agricultura (presa de balotat, plug de bilonat, semanatoare, remorca, etc.).
In plus, nu doar munca manuala a fost inlocuita cu munca mecanizata in agricultura, ci si cultivarea produselor agricole. Incetul cu incetul, agricultorii au lasat in urma agricultura clasica, si au trecut la agricultura ecologica.
Agricultura ecologica poate fi definita ca un sistem de gestionare si productie agricola care combina un nivel ridicat de biodiversitate cu practicile de mediu, care pastreaza resursele naturale si are standarde riguroase pentru bunastarea animalelor.
Mai mult decat atat, este necesar sa precizam faptul ca agricultura ecologica raspunde cererii crescande de consumatori de produse naturale, si permite simultan pastrarea mediului in contextul dezvoltarii rurale durabile. Termenul de agricultura ecologica se poate aplica la urmatoarele categorii de produse:
- Produse neprocesate: legume, cereale, fructe, bumbac, flori, animale, oua sau lapte.
- Produse prelucrate pentru consum uman: branza, paine sau mese instantanee.
- Mancare pentru animale precum produsele obtinute din soia ecologica.
- Materiale pentru reproducere vegetala si seminte.
Obtinerea si mentinerea unei certificari de agricultura ecologica, trebuie solicitata unei organizatii care se ocupa de astfel de certificari. Intreprinderile vor fi apoi certificate daca prezinta dovezi ale respectarii specificatiilor stricte, care variaza in functie de tipul de productie.
Cu toate acestea, unele dintre cele mai comune principii ale agriculturii ecologice sunt:
- Nu se utilizeaza substante chimice „sintetice” – totusi, ingrasamintele sau pesticidele la „originea lor naturala” nu sunt permise.
- Nu se utilizeaza organisme modificate genetic (OMG).
- Se recicleaza toate deseurile organice.
- Rotirea culturilor pentru a imbunatati regenerarea solului.
- Controlul daunatorilor prin utilizarea de agenti biologici.
- Cresterea extensiva cu alimente ecologice si acorda prioritate medicamentelor si preventiilor alternative.
- Asigurea bunastarii animalelor (suprafetele solului trebuie sa fie locuibile, trebuie sa existe cursuri in aer liber si pasunat, interzicerea reproducerii deasupra solului).
- Respectarea mediului si conservarea resurselor naturale;
- Intretinerea si dezvoltarea biodiversitatii (cultivarea si reproducerea diverselor specii, intretinerea sau plantarea gardurilor vii).
De asemenea, este important de mentionat ca este necesara o perioada de tranzitie pentru conversia unei ferme conventionale intr-o ferma ecologica certificata. Aceasta perioada depinde de tipul de productie, dar dureaza de obicei pana la trei ani.
Pesticidele sunt permise in agricultura ecologica? Ce produse sunt permise in agricultura ecologica?
Contrar credintei populare, agricultura ecologica nu interzice utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor, iar majoritatea fermelor din agricultura ecologica folosesc ingrasaminte si / sau pesticide.
De exemplu, sulfatul de cupru este un pesticid utilizat in agricultura ecologica in industria vinului. In total, exista cateva sute de pesticide si ingrasaminte autorizate in agricultura ecologica, care sunt enumerate in anexele I si II din Regulamentul CE nr. 889/2008.
Diferenta dintre agricultura organica si cea conventionala consta in originea produselor (ingrasaminte si pesticide) utilizate. In agricultura ecologica, pesticidele si ingrasamintele trebuie sa fie de „origine naturala”, adica trebuie sa fie produse care pot fi gasite in materiale naturale, cum ar fi sulfatul de cupru mineral. Cu toate acestea, in agricultura conventionala ele pot fi sintetice, adica fabricate in laboratoare.