Mamografia este o procedura speciala de radiografie a sanului feminin. In acest fel, modificarile tesutului mamar pot fi vizibile. Pana in prezent, mamografia a fost folosita in principal atunci cand o femeie s-a plans de simptome, iar acestea au fost clarificate.
Cu toate acestea, intrucat mamografia poate face vizibile modificarile tesutului mamar cu mult inainte ca acestea sa fie palpabile sau sa apara alte simptome, mamografia este acum utilizata pentru detectarea precoce a cancerului de san, ca masura preventiva.
Ce se intampla in mamografie?
Mamografia in sine este o examinare usoara si rapida, care dureaza doar cateva minute. Doua poze sunt facute cu fiecare san, o data de sus in jos si o data pe diagonala din centru in lateral. Cu o expunere scazuta la radiatii, se pot genera imagini usor de evaluat.
Inregistrarile dvs. ar fi indicat sa fie intotdeauna evaluate de cel putin doi medici deosebit de experimentati si instruiti. Medicii compara cele doua imagini bidimensionale pentru a obtine o impresie spatiala a structurii si posibilele schimbari.
Cand obtineti rezultatul?
In cazul in care fiecare inregistrare este evaluata de cel putin doi medici, cel mai probabil nu veti primi rezultatul examinarii in aceeasi zi, dar, de obicei, in sapte zile lucratoare dupa examinare veti afla care este rezultatul in urma mamografiei. Pentru aproximativ 95 la suta dintre toate femeile, mamografia nu arata nicio dovada de cancer de san.
Cum te pregatesti pentru mamografie?
Femeile care au in plan sa urmeze o mamografie, trebuie sa se programeze la o saptamana dupa terminarea menstruatiei. Sanii sunt mai putin sensibili atunci, si structura lor este mai densa.
Femeile care au implanturi, este foarte important sa mentioneze acest lucru in momentul in care isi fac programarea, pentru ca este probabil sa aiba nevoie de anumite teste suplimentare.
De-asemenea, este foarte important de mentionat faptul ca femeile care urmeaza sa fie supuse unei asemenea proceduri, nu trebuie sa foloseasca lotiuni, deodorant, parfum sau crema in zona pieptului sau in zona axilelor.
Exista riscuri?
In ceea ce priveste doza de iradiere care se foloseste in cazul mamografiei, aceasta este foarte redusa. Se poate compara cu doza de iradiere utilizata in cazul radiografiilor dentare. O mamografie este o procedura care prezinta un risc redus, si nu exista nici o dovada care sa arate faptul ca radiatiile mici ale acesteia pot fi provocaoare de cancer.
Cand este necesar sa urmez o asemenea procedura?
Femeile care se gandesc sa urmeze o procedura de mamografie, ar fi indicat sa discute cu doctorul lor, care le poate spune daca au sau nu au nevoie de o mamografie. Personalul de specialitate poate ajuta pacientele sa isi reduca anxietatea in ceea ce priveste acest examen, si le poate oferi solutii in vederea micsorarii disconfortului pe care il poate provoca comprimarea sanilor.
Unde poate fi efectuata o asemenea procedura?
Femeile care isi doresc sa urmeze o astfel de procedura, pot accesa medimages.ro, pentru a afla mai multe detalii in ceea ce priveste mamografia, si la rubrica de contact, pot lua numarul de telefon al clinicii pentru a-si face programare.