Oamenii merg la cumparaturi periodic, pentru ca au nevoie sa isi cumpere diferite alimente si produse, pentru a se hrani. Unii oameni aleg sa isi faca la sfarsit de saptamana cumparaturile, pentru ca atunci au mai mult timp liber, si pot petrece una-doua ore in supermarket, fara a se grabi.
Exista si persoane care aleg sa isi faca in fiecare zi sau in fiecare seara cumparaturile, pentru ca de obicei, la sfarsit de saptamana supermarketurile sunt mai aglomerate, pentru ca multi oameni aleg sa isi cumpere atunci produse pentru saptamana care urmeaza.
Cu siguranta atunci cand ati fost la cumparaturi la supermarketurile din oras, ati observat faptul ca pungile si sacosele care se gasesc acum la casele de marcat, sunt diferite de cele utilizate in trecut.
Acum se folosesc pungi si sacose biodegradabile, care sunt realizate din materiale plastice biodegradabile. Probabil nu aveti foarte multe cunostinte in ceea ce priveste materialele plastice biodegradabile, si nu stiti care este diferenta intre cele doua tipuri de sacose intalnite la magazine, dar veti putea afla mai multe detalii despre materialele plastice biodegradabile in continuarea acestui articol.
Ce sunt materialele biodegradabile?
Plasticul biodegradabil este plastic care se degradeaza sub actiune biologica (in principal microbiana). Unele materiale plastice biodegradabile sunt compostabile (dar nu toate), ceea ce inseamna ca se degradeaza in conditii controlate , cum ar fi cele care apar la siturile de compost (sau digestie anaeroba).
Unele dintre materialele plastice biodegradabile, se degradeaza doar in unele conditii specificate si testate (de exemplu sunt degradabile in sol, altele sunt degradabile in statiile de epurare etc.), dar cele mai multe au nevoie de instalatii de compostare industriala, care, dupa cum vom argumenta in continuare, este destinatia lor rezonabila.
Se pot biodegrada in mediu deschis, dar viteza cu care se intampla acest lucru este larga, iar metodele si standardele de testare corelate nu sunt suficient definite si acceptate in mod universal. Materialele plastice compostabile trebuie sa respecte in continuare un set de cerinte precum fragmentarea, absenta ecotoxicitatii si concentratiile de prag ale potentialilor poluanti, cum ar fi metalele grele.
Bioplastice, pe baza de bio, biodegradabile, Oxo-plastice: unele clarificari
Alti termeni care pot fi folositi si sunt uneori confuzi:
Bioplastice ̶- poate insemna fie bazate pe bio, fie biodegradabile; prin urmare, este un termen confuz, care necesita de obicei clarificari suplimentare; nu este recomandat sa se foloseasca din cauza asta.
Plastic bazat pe bio ̶ se refera la sursele regenerabile utilizate pentru fabricarea plasticului. De exemplu, trestia de zahar este prelucrata pentru a produce etilena, care poate fi apoi utilizata pentru fabricarea, de exemplu, polietilena (PE). Amidonul poate fi prelucrat pentru a produce acid lactic si ulterior acid polilactic (PLA). Proprietatile materialelor plastice pe baza de bio pot varia considerabil de la material la material.
Ele pot fi foarte diferite de materialele plastice biodegradabile din punct de vedere al aplicatiilor si gestionarea sfarsitului vietii. Adesea sunt similare cu plasticul obisnuit; doar sursa de fosile este inlocuita cu una biologica (ceea ce inseamna ca se poate comporta la fel ca plasticul pe baza de fosile si, prin urmare, ar trebui sa mearga la reciclare, de preferinta sau sa fie eliminat).
Cu toate acestea, unele materiale plastice pe baza de bio pot fi, de asemenea, biodegradabile (de exemplu, PLA), dar nu toate. Un caz specific, demn de luat in considerare separat, este plasticul oxo-degradabil (uneori, de asemenea, numit in mod inselator, oxo-biodegradabil). Aceste materiale plastice nu sunt nici pe baza de biologie, nici biodegradabile, ci pur si simplu se descompun in fragmente mai mici (prin urmare, ele pot ajunge ca micro-plastic). Prin urmare, acest termen este in general considerat negativ din punct de vedere al mediului.
Sunt fabricate din polimeri traditionali precum PE (polietilena), PP (polipropilena) si PS (polistiren) care contin ingrediente suplimentare (saruri metalice). Plasticele degradabile oxo sunt materiale plastice facute pentru a se descompune in fragmente mai mici, care nu sunt vizibile pentru ochi, in prezenta oxigenului si a luminii solare, datorita adaugarii unor cantitati minuscule de metale precum cobaltul, fierul sau manganul.
Drept urmare, acestea impiedica compostarea (deoarece nu sunt biodegradabile) si reciclarea (deoarece descompunerea lor dauneaza proprietatilor mecanice ale materialelor plastice reciclate); ele reprezinta, de asemenea, un pericol pentru mediu si lantul alimentar, datorita fragmentarii lor in micro-materiale plastice.
In consecinta, multe ONG-uri au solicitat institutiilor nationale si organizatiile internationale sa restrictioneze aceste materiale; multe tari si UE insusi in Strategia plastica recent publicata si-au exprimat deja ingrijorarea oficiala cu privire la acestea si vor interzice sau restrictiona utilizarea acestui tip de materiale plastice.
Acesta este si motivul pentru care, in prezent nu mai vedeti in supermarketuri pungi si sacose din plastic, precum cele care erau utilizate in trecut. Acum, dupa cum va spuneam la inceputul articolului, puteti intalni in magazine, pungi si sacose biodegradabile, dare se pot biodegrada in mediu deschis.