Lanternele sunt surse portabile de iluminat, ce pot sa foloseasca diferite tipuri de energie pentru a functiona corespunzator. Astfel, unele utilizeaza baterii, altele alimentare solara, iar altele mecanica.
Scopul lor este de a ilumina o anumita zona sau a de a fi folosite pentru inspectare. Aceste instrumente (daca le putem numi astfel) sunt confectionate din variate materiale – fie plastic, aluminiu, cauciuc, otel ori alte materiale usoare.
Lanternele sunt folosite fie in aplicatii casnice fie in aplicatii de urgenta sau militare. Exista o serie de lanterne ce pot sa fie utilizate si in medii periculoase (contaminate cu anumite gaze sau cu risc de incendiu).
Cum ne putem da insa seama care sunt lanternele ce se potrivesc nevoilor noastre? Putem sa stim cu usurinta care sunt modelele recomandate folosirii casnice? Dar celor pentru activitati in aer liber?
Este suficient sa ne orientam doar pe baza parerilor sau a preturilor? Cu siguranta, raspunsul nu este usor, in niciuna dintre aceste situatii.
Ci pentru intelege mai exact ce ni se potriveste, trebuie sa intelegem care este oferta actuala si mai ales prin ce se deosebesc lanternele. Iar pentru asta trebuie sa facem anumite diferentieri de ordin tehnic. Altfel spus, sa intelegem specificatiile unei lanterne.
Principalele specificatii tehnice folosite in prezentarea unei lanterne (de orice tip):
– Lumina maxima pe care o produce – cel mai adesea, eficienta unei lanterne se masoara si se prezinta in lumeni. Aceasta masoara cantitatea totala de fotoni emisa de o anumita sursa de lumina (lucru folosit atat pentru lanternele cu halogen cat si pentru cele cu LED).
– Eficienta – performanta unei lanterne este foarte adesea exprimata printr-un alt tip de raport, si anume lumeni/watt. Acest raport arata cantitatea de lumina emisa per fiecare watt de energie folosit. De exemplu, o lanterna de 100 watts (cu un bec de aceasta intensitate) ce produce exact 1750 de lumeni va avea asadar o eficienta de 17,5 lumeni per watt. O lanterna LED ce foloseste sistemul TIR al lentilelor – reflexie interna totala, reuseste sa concentreze raza luminoasa, impiedicand crearea de umbre si puncte intunecate. Lanternele cu iesire dubla LED pot sa incorporeze o raza luminoasa alba (ca si functie principala) si o raza secundara de nuante albastre si rosii.
– Timpul de functionare – aceasta durata se aplica la toate tipurile de lanterne si se refera la orele de functionare sau la raportul lumeni/ora.
– Metoda de actionare – exista mai multe moduri de pornire a lanternei. Producatorii aleg fie metoda de pornire prin rasucirea partii de jos sau a partii de sus; pornire prin alunecare; folosirea de butoane.
– Sursele de alimentare cu energie – unele lanterne folosesc pentru a obtine curentul electric necesar baterii standard, de tipul AAAA, AAA, N, 1/3 AA, 2/3 AAA, in vreme ce altele utilizeaza 120 VAC sau 220 VAC. Pe piata sunt disponibile si lanterne mecanice ce folosesc inductia electromagnetica.
– Dimensiunile – aici intra toate informatiile referitoare la lungime, latime si greutate. Acesti factori sunt deosebiti de importanti cand se cauta lanterne cu o cat mai buna mobilitate.
Tineti cont de aceste informatii si de sugestiile specialistilor pentru a alege cea mai potrivita lanterna!