Cum pot cumpara o samanta certificata?

Cum pot cumpara o samanta certificata?Si in aceasta primavara, ca in fiecare an, agricultorii incep muncile agricole. Unii s-au modernizat si si-au cumparat tot felul de motocultoare, motosape sau alte tipuri de utilaje care fac din agricultura mai mult o placere decat o necesitate. Altii, continua sa munceasca din greu, depunand mult efort, nedorind sa investeasca in utilaje atat de utile.

Daca esti de parere ca a venit momentul sa te mai modernizezi si tu, iti poti dota gospodatia cu motocultoare. De ce motocultoare? Pentru ca au o multime de accesorii cu care poti prasi, sapa sau cara diverse recolte. Intra chiar acum pe http://proagricol.ro/motocultoare/ si comanda cel mai folositor utilaj agricol pentru micii fermieri.

Trebuie sa stii insa ca utilajele nu sunt totul. Chiar daca ai cel mai bun motocultor, daca nu semeni cea mai buna samanta, munca ta e in zadar. Este extrem de importanta alegerea semintelor de calitate. Specialistii au scos la iveala faptul ca sunt mari diferente intre samanta certificata si cea cultivata in hambar, fapt pentru care o recomanda pe cea care este certificata. Samanta este asa cum spuneam foarte importanta. Trebuie insa sa avem grija cand o cumparam si sa alegem o samanta testata in Romania.

Daca alegi una testata in alte tari, alegerea ta nu este una potrivita. De ce? Pentru ca altele sunt conditiile in care creste o samanata in tari ca Italia, Spania sau Germania. Cum poti afla daca samanta pe care o cumperi este testata in Romania? Simplu. Verifici Catalogul Oficial al Romaniei. In general, agricultorii tind sa cumpere aceeasi samanta care le-a adus productie in anii precedenti. Specialistii in domeniu insa, recomanda ca agricultorii sa aleaga si seminele noi, deoarece de la an la an apar noi varietati ce pot fi mult mai bune.

Atunci cand alegem samanta trebuie sa avem clar in vedere: productivitatea ei, adaptabilitatea la mediu si nu in ultimul rand calitatea. La ce se refera calitatea? La faptul ca semintele certificate au indici ridicati de puritate varietala, valoare culturala si stare sanitara. Este important sa deosebesti o samanta certificata de una din hambar. Cum poti face acest lucru? Uitandu-te pe certificatul de calitate. Semintele certificate au un astfel de document, ce contine informatii cu privire la valorile germinatiei, puritate si MMB.

Din nefericire, pe piata circula adesea samanta contrafacuta.  Este important sa fii atent atunci cand cumperi samanta, daca vrei ca aceasta sa fie intr-adevar certificata. In general, samanta contrafacuta se vinde in targuri si piete, acolo unde controalele nu se fac atat de usor. Sacii de samanta au aceeasi denumire ca si cei originali, pentru a putea pacali cumparatorul.

Samanta de calitate se afla in saci originali, sigilati si etichetati. Pretul este unul destul de piperat in comparatie cu samanta din hambare. Vanzatorii de seminte necertificate vand samanta la un pret mult mai mic, iar in momentul in care sunt intrebati de ce este asa ieftina se justifica spunand ca este lichidare de stoc.

Etichetele de pe sacii acestora sunt false, se rup foarte usor, numarul de ordine si de identificare a hibridului este gresit, fapt pentru care este bine sa cereti mereu documente justificative pentru a putea actiona apoi in instanta persoana care v-a vandut semintele, daca acestea nu sunt cerfificate.

Specialistii recomanda cumpararea semintei de la vanzatorii certificati si cunoscuti, nu de la orice colt de piata sau targ. In caz ca ti se intampla sa fii pacalit, anunta autoritatile pentru a nu pati la fel si altii.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply