Daca tot vorbim despe rafturi nu putem sa omitem nici rafturile metalice care se ajusteaza. Rafturile metalice care se ajusteaza sunt probabil si un mod de utilizare al unui raft mai flexibil in asa fel incat sa poata sa sustina obiecte care au valori ridicate pentru a putea fi depozitate si pentru a putea fi vazte sau cumparate.
Putem da ca si exemplu rafturile fixe, placile care sunt pozitionate orizontal si cele flexibile care sunt facute din materiale puternice cum ar fi lemnul si otelul, dar cate o data poate sa fie folosita si sticla ceva mai dura sau orice alte materiale care prezinta o duritate ridicata.
Aceste materiale sunt puse pe verticala si sunt pozitionate in mod variat in functie de modele prin folosirea unor despartitoare dar si a unor bracketuri de suport care pot sa fie fixate tinand cont de marimi. Cateodata unele dintre rafturile metalice ajustabile sunt preferate in locul celor care sunt clasice.
De exemplu piesele de mobilier cum ar fi bibliotecile sau dulapurile prezinta si elemente verticale care pot sa fie sapate in materiale pentru a nu permite suportilor din plastic, din metal sau din alte materiale sa fie inserati gresit. Rafturile se pun pe suporturi in final.
O alta abordare poate sa fie si cea in care se folosesc caneluri la capetele montaului unde rafturile pot sa fie inserate. Sistemele de rafturi ajustabile au si capacitatea de a fi fixate pe unele suprafete, pot fi puse free standing. Rafturile care sunt puse pe perete au benzi metalice care se pun pe suprafata peretilor cu ajutorul suruburilor.
Toate aceste benzi sunt de fapt acelea care sustin greutatea rafturilor pentru ca prezinta sloturi dar si bracketi si e potrivesc in mod corespunzator pentru a putea sustine o asemenea piesa de mobila.
Rafturile care sunt free standing sunt facute in general di metale si din otel, chiar daca exista si posibilitatea de a le gasi si facute din lemn. Ramele lor pot sa fie indoite in mod extrem de usor la unele unghiuru cum sunt sectiunile in forma de litera L. De asemenea pot sa fie utilizate si sectiunile c in cazul in care un raft sustine si greutati mari.
Aceste tipuri de sectiuni sunt de obicei perforate cu mai multe gauri circulare sau cu mai multe sloturi alungite pentru a permite rafturilor sa se monteze direct sau sa fie fixate in suruburi. Rafturile care au cele mai durabile sisteme sunt cele pallet racking.
Aceste rafturi au si o istorie foarte frumoasa in ceea ce priveste perioadele de dupa cel de al doilea razboi mondial. Incercarile oamenilor de a gasi si alternative mai flexibile pentru rafturile facute din lemn cu scopul de a depozita produsele precum hartia si alimentele sunt cat se poate de interesante.
Prin urmare undeva in Londra in cele din urma a aparut un sistem de rafturi facute din otel care prezentau fante. Ele se numea Dexion, si productia lor a aparut intr-o perioada de criza pentru omenire. Sistemul acesta a devenit popular la nivel international si era folosit in general in spatiile comerciale si in depozite.