Cu totii am auzit sintagma “display pentru telefonul mobil”, insa nu toti cunosc importanta acestei componente esentiale a telefonului mobil.
Display-ul pentru telefonul mobil este componenta prin intermediul careia putem avea parte de toatea avantajele pe care le aduce orice tip de telefon, dar in special cele de ultima generatie.
Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cateva dintre cele mai utilizate tipuri de display-uri pentru telefoanele mobile.
AMOLED
Active-matrix organic light-emitting diode sau, pe scurt, AMOLED reprezinta o tehnologie bazata pe compusi organici care ofera o calitate a imaginii inalta in schimbul unui minim de energie utilizata. Spre deosebire de ecranele LCD, display-urile AMOLED nu au nevoie de lumina de fundal, fiecare pixel producandu-si propria lumina, astfel incat, telefoanele care folosesc astfel de display-uri pot fi foarte subtiri.
Acest lucru inseamna, de asemenea, ca un ecran, in mare parte negru, va folosi foarte putina energie electrica si va reda un negru intens atunci cand vizionam clipuri video, spre deosebire de acel negru spre gri pe care il produc unele ecrane LCD.
Cu toate acestea, ecranele AMOLED s-au dovedit a fi destul de costisitoare si dificil de produs intr-un numar la fel de mare ca cele LCD, un fapt care a condus la inlocuirea display-ului AMOLED de pe HTC Desire cu un ecran Super-LCD, chiar la jumatatea procesului de productie.
AMOLED foloseste un aranjament de subpixeli diferit de ecranele LCD, ceea ce poate duce la imagini care nu apar la fel de clare.Ecranele LCD de ultima generatie sunt, de asemenea, capabile sa produca o gama mai larga de culori decat ecranele AMOLED, cu toate ca acest lucru reprezinta o mica diferenta pentru majoritatea utilizatorilor ocazionali.
Super AMOLED Plus
Super AMOLED Plus reprezinta o noua tehnologie folosita pentru prima data de catre Samsung Galaxy S2. Schimbarea semnificativa sta in constructia subpixelilor, mai apropiata de cea utilizata de catre ecranele de tip LCD, ceea ce inseamna imagini mai clare.
Super AMOLED HD
Un termen inventat tot de catre Samsung, Super AMOLED HD reprezinta, pe scurt, un display Super AMOLED cu high-definition (o rezolutie de 720 x 1280 sau mai mare). In mod surprinzator, Samsung a renuntat la constructia subpixelilor folosita pe Super AMOLED Plus si s-a intors, in schimb, la constructia standard a subpixelilor folosita pe Super AMOLED, sustinand ca aceasta din urma este mult mai durabila. Un astfel de display a fost folosit pentru prima data pe Samsung Galaxy Note. Asa cum era de asteptat, Samsung Galaxy S3 a avut si el parte de un astfel de display.
Super AMOLED Plus HD
Imbinand cele doua tehnologii prezentate anterior, Super AMOLED Plus HD reprezinta un display AMOLED Plus cu high-definition.
Display-ul de tip “retina”
Un termen de marketing creat de cei de la Apple, display-ul de tip “retina” este un display cu o densitate a pixelilor suficient de inalta incat ochiul uman sa nu poata distinge pixelii individuali de la o distanta de vizualizare normala. Cu alte cuvinte, acest tip de display este unul fara nici un pic de pixelare.
Pentru mai multe detalii despre diferitele tipuri de display-uri accesati www.magazingsm.ro.