Cand si de ce se defecteaza turbo?

Cand si de ce se defecteaza turbo?
Un turbocompresor, cunoscut si sub denumirea de turbo, este un sistem suplimentar folosit de producatorii de masini pentru a creste puterea motorului. Turbo-urile sunt utilizate in mod obisnuit pentru a oferi acelasi nivel de putere in masinile mai mici, care se gaseste de obicei la masinile mai mari.

Aproape toti producatorii ofera acum un model turbo. Inseamna ca producatorii pot furniza motoare mai mici care produc aceeasi putere, crescand totodata eficienta combustibilului. De exemplu, Ford si-a inlocuit vechiul motor pe benzina de 1,6 litri cu noua unitate turbo EcoBoost de 1,0 litri.

CUM FUNCTIONEAZA UN TURBO?

Pentru ca un motor de masina sa produca putere care conduce rotile, combina combustibilul si aerul. Turbo adauga mai mult aer in amestec, utilizand evacuarea pentru a roti o pompa de aer (sau un compresor).

Pompa de aer impinge apoi aerul suplimentar in cilindrii motorului, permitandu-le sa arda mai mult combustibil pe secunda si sa produca mai multa putere decat o unitate aspirata normal. Turbo-ul ruleaza la viteze incredibil de mari (pana la 250.000 rpm) ceea ce inseamna ca functioneaza sub presiuni si temperaturi uriase. De obicei, un turbocompresor va fi asociat cu sisteme de racire pentru a raci uleiul si aerul cald.

Simptomele unui turbo defect

Exista o serie de semne pe care le puteti urmari pentru a va da seama daca turbo s-a defectat, si daca aveti nevoie de ajutorul specialistilor in reparatii turbosuflante Romania.

PIERDERE DE PUTERE

Daca observati ca masina dvs. nu se accelereaza la fel de puternic ca pana acum sau reactioneaza lent la apasarea pedalei de acceleratie, acesta ar putea fi un semn ca turbo-ul dvs. nu reuseste sa functioneze normal. In mod similar, o masina turbocompresata care se lupta sa mentina viteze mari sau nu este capabila sa atinga viteze mari, ar putea suferi o defectiune turbo.

MOTOR ZGOMOTOS

Unul dintre avantajele neasteptate ale unui turbocompresor este ca de fapt face motorul mai linistit, deoarece amortizeaza sunetul admisiei de aer. Cu toate acestea, daca incepeti sa auziti un zgomot puternic, este un potential simptom al esecului turbo. Pe masura ce problema devine mai grava, zgomotul se va agrava. Daca observati un asemenea semnal din partea motorului, ar trebui sa duceti masina la un mecanic profesionist care sa se uite despre ce este vorba.

FUM ALBASTRU/GRI

Cand uleiul se scurge in sistemul de evacuare, acesta produce un fum albastru / gri distinctiv pe masura ce se arde. Acest lucru ar putea fi cauzat de o fisura in carcasa turbo sau de garnituri interne deteriorate. Daca acest simptom este cauzat de turbocompresor, este mai probabil sa vezi aceste fum decolorate pe masura ce treptele motorului cresc la scurt timp dupa ralanti.

MARTORUL MOTORULUI APRINS IN TABLOUL DE BORD AL MASINII

Diagnosticul computerului de pe majoritatea masinilor moderne este capabil sa depisteze defectele turbo, iar lumina de control a motorului va aparea pe tabloul de bord pentru a anunta soferul.

Cu toate acestea, controlul luminii motorului nu indica doar o defectiune a turbo, veti avea nevoie de un mecanic profesionist care sa efectueze verificari suplimentare pentru a diagnostica natura exacta a problemei motorului.

Acestea sunt semnele care pot arata faptul ca turbo-ul masinii dvs. nu mai functioneaza asa cum ar trebui sa o faca. Daca va confruntati cu o asemenea problema, mergeti cat mai repede cu masina in service.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply