Un dermatolog este un medic care este instruit sa evalueze si sa trateze copiii si adultii cu afectiuni benigne si maligne ale pielii, parului, unghiilor si mucoaselor adiacente. Un dermatolog a avut o pregatire suplimentara si experienta in urmatoarele:
- Diagnosticul si tratamentul cancerelor, melanomelor, alunitelor si altor tumori ale pielii.
- Managementul dermatitei de contact si al altor afectiuni inflamatorii ale pielii.
- Recunoasterea manifestarilor cutanate ale bolilor sistemice si infectioase.
- Interpretarea biopsiilor cutanate.
- Tehnici chirurgicale utilizate in dermatologie.
De asemenea, dermatologii gestioneaza tulburarile cosmetice ale pielii, inclusiv caderea parului, cicatricile si modificarile pielii asociate cu imbatranirea.
- Dermatopatolog: un dermatopatolog este un expert in diagnosticul microscopic al bolilor pielii. Aceasta presupune examinarea si interpretarea sectiunilor de tesut preparate special, resturi celulare si frotari ale leziunilor pielii cu ajutorul microscopiei usoare, microscopiei electronice si microscopiei fluorescente.
- Dermatolog pediatric: un dermatolog pediatru este un dermatolog care are pregatire suplimentara si expertiza in evaluarea si gestionarea bolilor de piele care apar mai frecvent sau exclusiv la copii.
Exemple includ: toate tipurile de semne de nastere, dermatologie neonatala, boli genetice ale pielii, infectii pediatrice sau procese inflamatorii si boli de piele la copii cu afectiuni medicale complexe care necesita ingrijiri multispecializate coordonate.
Cati oameni sufera de boli de piele?
Pielea este cel mai mare si mai vizibil organ al corpului. Acesta reflecta sanatatea organismului si actioneaza ca o bariera impotriva ranilor si bacteriilor. Din pacate, la un moment sau altul, aproape toata lumea are un tip de boala de piele – sugari, copii, adolescenti, adulti si varstnici, iar acestia vor dori sa fie vazuti de un dermatolog in Mures. Ua din sase (15%) din toate vizitele la medicul de familie, implica o problema a pielii.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii?
Bolile de piele frecvente includ:
- Cancer de piele.
- Negi.
- Infectii fungice.
- Dermatita.
- Psoriazisul.
- Acneea afecteaza fiecare adolescent intr-un grad sau altul.
- Dermatita mainilor, care rezulta din contactul extern cu detergentii si substantele chimice de uz casnic, afecteaza majoritatea femeilor cu familii tinere.
- Unul din sase dintre copii dezvolta eczeme atopice.
- Una din cinci persoane sufera de rani (herpes simplex).
Suferintii nu ar trebui sa dispere daca au modificari ale pielii – un medic nu diagnostica intotdeauna cancerul de piele. Multe fenomene pot fi tratate bine. Daca se suspecteaza o alergie, de exemplu, dermatologul efectueaza de obicei un test de alergie. Mijlocul de alegere este adesea un asa-numit test de plasture.
Substantele suspectate de dermatologie sunt cauzate pe pielea de pe spate si tapetate cu o tencuiala. Daca schimbarile pielii apar din cauza uneia dintre aceste substante, de exemplu sub forma de eruptii cutanate, se poate face un diagnostic. Tratarea unei alergii are ca obiectiv esential ameliorarea simptomelor, cum ar fi umflarea si umflarea.
Procedurile de diagnostic ale dermatologului
Pentru un dermatolog, exista mai mult de o modalitate de a face un diagnostic. Specialistul va poate examina pielea cu:
- Ochii: aceasta examinare optica a pielii se face adesea cu o lupa. Daca problema afecteaza parul, el creeaza o trichograma – o analiza a parului la microscop.
- Testele de laborator: Daca metodele de diagnostic pur optice nu duc la rezultatul dorit, dermatologul poate da probe de sange, inclusiv de piele, mucoasa, par sau unghii, in laborator. Aici sunt examinati pentru modificari si anumite abateri de valoare si, daca este necesar, sunt create culturi (inmultirea controlata a unui agent patogen intr-un anumit recipient de laborator), de exemplu pentru a detecta o ciuperca.
- Procedura de testare speciala: Daca dermatologul suspecteaza problema in straturile profunde ale pielii, ecografia poate fi folosita si cu sonografia. Ajunge la tesutul subcutanat si la ganglionii limfatici din apropierea pielii.
La inceputul fiecarei examinari exista, de obicei, un interviu cu anamneza – un sondaj sistematic la pacienti. Dermatologul discuta cu dvs. de exemplu, despre activitatea fizica, istoricul familial sau situatia profesionala.
Cand ar trebui sa vezi un dermatolog?
Nu este necesar sa vedeti dermatologul imediat cu fiecare pata si cu fiecare schimbare a pielii. O vizita la specialist nu este niciodata un dezavantaj, pe de o parte si este recomandata si pentru:
- Modificari ale semnelor de nastere sau alunite.
- Probleme persistente ale pielii, cum ar fi acneea.
- Eruptii.
- Boli cronice ale pielii, cum ar fi neurodermatita.
Problema pielii care este foarte uscata si / sau sensibila, de exemplu.
Cand aveti indoieli, este mai bine sa mergeti prea des la dermatolog, decat sa nu mergeti. Datorita expertizei sale, el poate evalua foarte precis bolile de piele si poate initia tratamentul necesar.