Wellness-ul este o evaluare a corpului nostru si a nutritiei acestuia. Pe wellnessist.ro ti se vor pune mai multe intrebari asupra obiceiurilor alimentare si ti se vor face mai multe masuratori ca sa se vada starea sanatatii si a corpului dumneavoastra la momentul realizarii acesteia si o sa primesti o serie de recomandari pentru a ameliora din obiceiurile alimentare pentru a diminua comportamentele care prezinta riscuri.
Wellness-ul este un proces activ de a deveni constient in realizarea alegerilor spre o viata sanatoasa. Este o stare optima de bine, care este orientata in maximizarea potentialului unui individ. Este nevoie mai mult de exercitii fizice pentru a avea o sanatate buna. Echilibrul este cheia spre a avea un stil de viata sanatos.
Organizatia Mondiala a Sanatatatii defineste wellness-ul ca: o stare fizica completa, mentala si sociala, ce are loc numai in absenta bolilor sau infirmitatii.
Dimensiunile wellness-ului
Wellness-ul este mai mult decat a scapa de o boala. Wellness-ul este un process dinamic permanent, de a deveni constient, responsabil si de a lua decizii care contribuie la starea de bine.
Se refera la schimbare si dezvoltare, prin care se dezvolta nivelul fizic, intelectual, emotional, social, spiritual, ocupational precum si nivelul mediului inconjurator.
Fiecare dimensiune este egal vitala in cautarea sanatatii optime. Este echilibrul perfect dintre minte, corp si spirit.
Wellnessul poate fi de mai multe feluri:
Wellness emotional
Se refera la componenta sentimentelor, la exprimarea si afisarea emotiilor in mod confortabil, eficient si intr-o maniera sanatoasa.
Sentimente cum ar fi: respect pentru sine, incredere in forte proprii, eficacitate, incredere, dragoste si multe alte reactii & raspunsuri emotionale.
Este abilitatea de a raspunde la cursul evenimentelor din viata si confruntarea cu diverse situatii pentru a invata cum comportamentul, gandurile si sentimentele ne afecteaza pe noi si deciziile noastra.
Se refera la a-si asuma responsabilitatea pentru propriul comportament si a raspunde la provocari asemenea unor oportunitati. Wellness-ul emotional este abilitatea de a forma relatii interdependente bazate pe incredere, respect, onestitate.
Wellness intelectual
Se refera la capacitatea de a invata si abilitatea de a invata din experiente si capabilitatilor intelectuale.
Luarea unei decizii este o componenta vitala a sanatatii mentale a unui individ. Wellness-ul intelectual este reprezentat de a avea o curiozitate si o dorinta puternica de a invata.
Este un proces de-a lungul intregii vieti, de a crea si reflecta diverse experiente, de a fi stimulat cu noi idei si de a impartasi.
Se refera la descoperirea provocarilor, depasirea barierelor si integrarea oportunitatilor pentru a face planuri, a dezvolta strategii si a dezvolta probleme intr-o comunitate academica dedicata leadershipului si servirea altora.
Este abilitatea de a declansa gandirea limpede si de a gandi independent, creativ si critic.
Wellness social
Se refera la abilitatea de a avea relatii interpersonale si de a aprecia si respecta diferentele individuale.
Abilitatea de a interactiona cu altii, de a se adapta la diferite situatii sociale si comportamente zilnice. Include promovarea unui stil de viata sanatos, incurajarea comunicatiilor eficiente si a respectului mutual printre membrii unei comunitati, si cautarea relatiilor interdependente pozitive cu altii.
Wellness fizic
Include caracteristici cum ar fi marimea corpului, forma, acuitatea senzoriala, susceptibilitatea pentru boli si dereglari, functii ale corpului si abilitati recuperatorii.
Include de asemenea straduinta pentru obiceiuri pozitive in stilul de viata si asumarea raspunderii atat pentru sanatatea proprie, cat si pentru alti indivizi.
Wellness-ul fizic inseamna respectarea pentru corpul tau si ingrijirea acestuia. Se refera la aplicarea cunostintelor, motivatiei si a aptitudinilor in intensificarea fitnessului si sanatatii.
Se refera totodata la a face alegeri pozitive intr-o varietate de probleme, inclusiv nutritia, activitatea fizica, sexuala, somnul, folosirea alcoolului si a altor droguri, ingrijirea de sine si de folosirea intr-o masura adecvata a sistemelor de sanatate.
Wellness spiritual
Se refera la cautarea raspunsurilor privind semnificatia si scopul existentei umane. Starea de bine spirituala a unui individ explora si dezvolta un sistem de credinta propriu, stabileste valori si duce la trairea unei vieti care este consistenta, avand aceste valori si credinte.
Wellness-ul spiritual se refera la crearea unui sens si a pacii interioare. Este desoperirea si incorporarea unui set personal de valori si credinte care definesc o persoana, ce il plaseaza pe individ in relatia cu ceilalti membri ai comunitatii si dezvoltarea unei credinte ce promoveaza onestitatea.
Wellness ocupational
Se refera la a se bucura de eforturile ocupationale si de a aprecia contributiile proprii. Wellnessul ocupational sau vocational este o incrucisare dintre cine vrei sa fii si ce se cere de la tine.
Se refera la gasirea unui loc unde dorintele si asteptarile tale se incadreaza nevoilor unei comunitati. O persoana vocationala isi exprima valorile prin activitati platite si voluntare ce ofera o recompensa personala si care contribuie la binele unei comunitati.
Wellness-ul ocupational implica invatarea continua, dezvoltarea de noi aptitudini si cautarea provocarilor care duc la crestere personala si la o lume mai buna.
Ascultarea si urmarirea vocatiei este un proces desfasurat pe tot parcursul vietii.
Wellness mediu inconjurator
Se refera la aprecierea pentru mediul extern si la rolul individului de a prezerva si a imbunatati conditiile mediului inconjurator.
Wellness-ul global sau al mediului inconjurator reprezinta abilitatea de a deveni constient la starea precara a Pamantului si la efectele pe care le au obiceiurile tale zilnice in mediul inconjurator.
Se refera la a respecta creatia Domnului si la frumusetea si echilibrul in natura. Wellness-ul global implinca mentinerea unui stil de viata care maximizeaza armonia cu Pamantul si minimizeaza raul provocat mediului.
Include de asemenea activitatea persoanelor de a se implica activ in activitatile sociale, de a deveni responsabile si de a proteja mediul.