Ciupercile au la fel de multi sustinatori ca adversari. Unii oameni le culeg si le consuma de bunavoie din padure, altii le introduc cu atentie in meniul lor. Ciupercile au vreo proprietate nutritiva si merita sa fie consumate? Ce ar trebui sa iti amintesti absolut atunci cand cumperi ciuperci sau le culegi singur?
In primul rand, trebuie sa iti amintesti ca nu toate ciupercile sunt comestibile. Unele dintre ele au toxine otravitoare care pot avea un impact foarte negativ asupra corpului uman, provocand otraviri foarte grave, leziuni ale rinichilor si ficatului si, in cazuri extreme, chiar moartea.
Prin urmare, daca nu esti sigur daca o anumita ciuperca este comestibila, atunci pur si simplu nu o culege si, mai ales, nu o consuma. Mediul din care este recoltata ciuperca este, de asemenea, foarte important, deoarece ciupercile acumuleaza o cantitate mare de metale grele.
Merita sa introduci ciupercile in alimentatia ta?
Da, pentru ca ciupercile contin o multime de substante nutritive valoroase, dar ar trebui consumate cu masura. Pe langa substantele benefice, ciupercile sunt destul de greu de digerat, asa ca nu toata lumea isi permite sa manance acest tip de produs.
Ciupercile au un gust si miros specific. Au un purtator de aroma nou descoperit numit umami, care este adesea numit aroma de bouillon. Datorita acestui fapt, ciupercile subliniaza gustul carnii si al mancarurilor din carne, motiv pentru care multor oameni le place atat de mult acest gust.
Si printre felurile cunoscute si apreciate de multi se afla acel preparat numit escalop de pui cu ciuperci, pe care, fie alegi sa il prepari acasa, fie ii lasi pe cei de la Food Evolution. tot ce iti va ramane de facut este sa comanzi preparatul de pe site si sa il savurezi la tine acasa sau la birou.
Unii oameni, totusi, simt un anumit disconfort dupa ce au mancat ciuperci. Sunt greu de digerat, contin si fibre, care nu sunt solubile in corpul lor.
Care sunt argumentele pentru introducerea lor in dieta ta?
Ciupercile au un continut scazut de calorii si, de asemenea, o cantitate mare de proteine de buna calitate, usor de digerat. Mai mult, au numerosi aminoacizi exogeni, adica cei pe care corpul uman nu ii poate produce. De aceea, ele sunt recomandate vegetarienilor si veganilor ca o sursa valoroasa de proteine. In plus, au complexul de vitamine B, o cantitate mare de potasiu si, de asemenea, fibre dietetice – chitina.
Toate ciupercile contin aceeasi cantitate de vitamine?
Cele mai valoroase dintre cele gasite in paduri sunt boletus, deoarece contin o multime de polifenoli care stimuleaza sistemul uman imunitar. Mai mult, au cel mai mare continut de proteine. La alte specii, pe de alta parte,se gaseste cel mai mult potasiu, care regleaza tensiunea arteriala.
Pe de alta parte, in ciupercile care se cumpara de obicei in magazine, exista o cantitate foarte mare de beta-glucan, care protejeaza impotriva cancerului, precum si levostatin, care protejeaza impotriva bolilor de inima prin scaderea colesterolului.
Cum se pot consuma ciupercile? Gatite, coapte sau murate?
Este foarte important sa folosesti ciuperci proaspete. Nu trebuie pastrate la frigider mai mult de o zi. De preferinta, merita pregatite inabusite, caci la prajire se introduce o cantitate suplimentara de grasime inutila.