Un turbocompresor asigura motorului mai mult aer pentru combustie decat poate absorbi motorul de unul singur. Motorul poate injecta mai mult combustibil, deci are disponibil un amestec mai aprins. Acest lucru ofera mai multa performanta.
Un turbocompresor consta in esenta in doua parti: partea de evacuare si partea de aer proaspat. Partea de evacuare foloseste gazele de evacuare fierbinti de la motorul cu ardere interna pentru a conduce o roata cu palete.
In functie de sarcina si turatia motorului, roata face cateva 100.000 de rotatii pe minut. Aceasta viteza este transmisa printr-un arbore catre un alt rotor din partea aerului proaspat. Aceasta roata scoate aerul de admisie din camera de ardere.
Cu cat rotile si arborele se rotesc mai repede in turbo, cu atat mai mult aer este impins in motor. Se creeaza o suprapresiune, se vorbeste despre presiunea de crestere. Cu masa de aer mai mare, mai mult oxigen ajunge in motor.
Cu cantitatea potrivita de combustibil si un punct de aprindere corect, se dezvolta performante mai mari decat fara turbo. Acest lucru functioneaza deja la turatii mici ale motorului – doar nu pe intreaga gama de turatii a motorului. Debitul de gaze de esapament trebuie sa fie puternic pentru a conduce roata cu palete suficient de repede.
De ce se bazeaza motoarele mici pe turbocompresoare?
Pe de o parte, multi clienti cer mai mult confort si performanta, iar masinile devin din ce in ce mai mari si mai grele. Pe de alta parte, masinile ar trebui sa consume mai putin. O solutie la aceasta problema: pentru a reduce consumul, motoarele sunt din ce in ce mai mici.
Motoarele mai mici cu cilindri mai putini pierd mai putina energie prin frecare decat motoarele mari cu multi cilindri. Asta economiseste combustibil. De asemenea, sunt mai usoare decat masinile mari. Cu un turbocompresor si o presiune mare asupra pistonului, cilindrii lipsa pot fi compensati din punct de vedere al performantei.
Motoarele turbo functioneaza mai eficient decat motoarele aspirate natural, deoarece obtin o putere specifica mai mare. Turbo-urile nu sunt utilizate doar pentru a creste performanta.
Care sunt dezavantajele motoarelor turbo?
Motoarele pe benzina turbo nu functioneaza mai bine decat motoarele aspirate natural in toate intervalele de viteza. Numai la viteze mici si medii consuma mai putin decat masinile care au motoare diesel. La viteze mai mari, cum ar fi calatoriile rapide pe autostrada, soferii care au masini pe benzina cu motoare turbo, vor simti acest lucru la portofel.
In plus, tehnologia poate fi vulnerabila in functie de marca, model si kilometraj. Deteriorarea turbocompresoarelor a fost groaza tuturor soferilor diesel de ani de zile. Unele turbine diesel dureaza doar putin peste 100.000 de kilometri. Chiar si cu motoarele pe benzina cu turbocompresor, incarcatorul se poate defecta dupa un timp.
In momentul in care are loc o astfel de defectiune, vestile cu siguranta nu sunt bune pentru soferi, indiferent ca trebuie sa opteze pentru turbine Cluj reparatii, sau ca au de gand sa caute turbine ieftine Cluj.
Costurile sunt destul de mari, si cu siguranta cu cat masina are o valoare de piata mai mare, cu atat mai scumpa va fi si remedierea problemei. De exemplu, o turbina pentru un model de lux de la Mercedes Benz va costa mult mai mult decat o turbina pentru Opel de exemplu, indiferent de modelul Opel.
Tocmai acesta este motivul datorita caruia, fiecare sofer, indiferent de marca si modelul masinii pe care o detine, trebuie sa treaca periodic cu masina pe la service pentru revizii, iar cand martorul motorului se aprinde in bordul masinii, sau cand descopera simptome ale unei probleme ale turbinei, ar trebui sa mearga de urgenta cu masina in service.