Gazonul poate fi definit drept o bucata de pamant acoperita cu iarba, principalul scop al acesteia fiind acela de a infrumuseta o curte si nu numai.
Ingrijirea gazonului pe timp de vara este un aspect care ridica numeroase intrebari datorita gradului de dificultate mediu. Grija pentru gazon in timpul verii este o provocare deoarece necesita un efort suplimentar pentru mentinerea unui strat sanatos si verde de iarba.
Caldura excesiva impreuna cu precipitatiile tot mai reduse, priveaza iarba de substante nutritive importante. In mod normal iarba absoarbe minerale esentiale din sol, apa fiind vehicul de livrare al acestora.
In acest articol veti primi raspunsuri la intrebari ce tin de tehnici de udare, frecventa si alte modalitati de intretinere a gazonului pe timp de vara.
1. Daca locuiti intr-o zona unde aveti probleme cu apa, adica este secetoasa, nu ezitati sa strangeti in diferite bazine putinele ploi care cad. Aceasta apa poate fi utilizata cu succes pentru a uda vegetatia din curte, mai ales gazonul, deoarece acesta necesita anumite cantitati de apa de cateva ori pe zi.
Aceste bazine pot fi utile si in cazul in care nu ploua, daca aveti un foraj de adancime, apa scoasa de acolo este foarte rece si nu poate fi data direct pe gazon deoarece variatiile de temperatura sunt considerabile si riscati sa imbolnaviti plantele.
2. Cele mai bune momente in care puteti iriga gazonul sunt dimineata si seara. Apa nu trebuie sa fie foarte rece si nici nu este indicat sa o lasati sa curga foarte mult. Mai bine udati in reprize de cate 10-15 minute si luati pauze de 30 minute pentru a permite apei sa intre in pamant.
O irigare constanta timp de multe minute nu lasa apa sa se infiltreze in pamant, din contra se va scurge pe alte suprafete unde nu este necesara.
3. Luati in considerare si zonele de trafic. Pentru a nu strica infatisarea gazonului in zonele circulate puneti pietre, dale, caramizi pe care veti calca cand mergeti pe gazon.
4. Fertilizarea este un alt aspect important care va ajuta sa aveti un gazon verde toata vara. Fertilizarea se face la inceputul sezonului calduros, cu cel putin o luna inainte. Este indicat sa utilizati un ingrasamant ale carui proprietati sunt eliberate treptat, astfel va puteti bucura de un verde proapat toata vara.
Cautati sa cumparati ingrasaminte care contin o cantiate redusa de azot si nu uitati sa urmati cu strictete instructiunile de pe ambalaj pentru a preveni arderea gazonului.
5. Pe timp de vara gazonul trebuie cosit cat mai des posibil pentru ca firele de iarba sa nu devina sensibile la temperaturile ridicate din timpul zilelor toride. Un alt aspect important legat de tunderea gazonului, tine de inaltimea la care trebuie tunse firele de iarba.
Comparativ cu celelalte sezoane, primavara, toamna, pe timp de vara iarba nu trebuie taiata foarte scurt, undeva intre 3 – 5 cm este lungimea ideala pentru ca soarele sa nu patrunda la radacina. Iarba putin mai inalta formeaza un strat protector, umiditatea evaporandu-se mai greu, solul se mentine umed mai mult timp permitand radacinilor sa creasca mai adanc in pamant.
Categoria “agricultura” ce se gaseste pe site-ul edeir.ro va asteapta cu mult mai multe idei legate de intretinerea gazonului pe timp de vara, dar si cu alte lamuriri privitoare la legumicultura, pomicultura, zootehnie, alaturi de sfaturi venite din partea unor persoane pasionate de acest domeniu. Tot pe Edeir.ro gasiti si foarte multe raspunsuri la intrebari amuzante de logica.
1. Gradina ta, cu 20% mai usor de amenajat
2. Spatiul potrivit pentru micile momente de relaxare
3. Cum construiţi o bucătărie de vară tradiţională
4. Cele mai spectaculoase case cu grădini tropicale
5. Prezentare de gradina: design contemporan si accente asiatice