Propolisul și beneficiile sale pentru organism

0 Shares
0
0
0

Propolisul și beneficiile sale pentru organism
Știați că mierea nu este singurul lucru pe care îl fac albinele? Albinele produc, de asemenea, un compus numit propolis din seva copacilor cu frunze de ace sau veșnic verzi. Când combină seva cu propriile lor substanțe și ceara de albine, creează un produs lipicios, maro-verzui, folosit ca acoperire pentru a-și construi stupii. Acesta este propolisul.

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele. Asirienii îl puneau pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a ajuta procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau la îmbălsămarea mumiilor.

Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și la ce copaci și flori au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca propolisul din Brazilia. Acest lucru poate face dificil pentru cercetători să ajungă la concluzii generale cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.

Compuși vindecători din propolis

Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și a daunelor în organism.

Mai exact, propolisul conține polifenoli numiți flavonoide. Flavonoidele sunt produse în plante ca formă de protecție.  Acestea se găsesc în mod obișnuit în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv:

  • fructe
  • ceai verde
  • legume
  • vin rosu

Există probleme de siguranță în administrarea propolisului?

Nu există încă suficiente dovezi pentru a determina dacă produsele cu propolis sunt sau nu sigure, dar nu sunt considerate cu risc ridicat. Oamenii iau de obicei niște propolis atunci când mănâncă miere. Cu toate acestea, dacă ai o alergie la miere sau albine, vei avea și o reacție la produsele care conțin propolis. Propolisul poate provoca, de asemenea, propria sa reacție alergică atunci când este utilizat pentru o perioadă lungă de timp.

Apicultorii sunt unele dintre persoanele cu cea mai mare probabilitate de a avea o alergie la propolis, deoarece sunt atât de mult în preajma compusului. Reacția alergică tipică este o erupție a pielii asemănătoare eczemei. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga propolis la planul dumneavoastră de tratament, mai ales dacă aveți alergii sau astm.

De unde puteți obține necesarul de propolis pentru organism?

Propolisul poate fi achiziționat din farmacii sau magazine naturiste. Formele topice includ creme, unguente și loțiuni. Propolisul poate fi administrat și pe cale orală și vine sub formă de tablete, extract lichid și capsule.

Acesta se găsește inclusiv în combinație cu alte vitamine, așa cum este și Propolvit Defens cu colostru, propolis si alte ingrediente, ceea ce oferă mai multe beneficii pentru organism.

În prezent, nu există o doză recomandată din punct de vedere medical, deoarece sunt necesare mai multe cercetări. Un studiu recent realizat în SUA recomandă o concentrație zilnică de aproximativ 70 de miligrame pe zi. Producătorii pot sugera o doză pe eticheta produsului, în funcție de concentrație și formulă. De asemenea, întrebați medicul dumneavoastră dacă propolisul este sigur pentru dumneavoastră înainte de a lua orice suplimente.

 

0 Shares
You May Also Like