Sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei

Sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a bateriei
Bateriile sunt unul dintre subiectele cele mai plictisitoare ale tehnologiei … pana cand moare telefonul, tableta sau laptopul. Iata sfaturile si trucurile  pentru a obtine cea mai buna durata de viata a bateriei. O solutie ar fi si sa folositi un acumulator extern

In timp ce majoritatea dintre noi traim cu teama unei baterii de telefon care se termina atunci cand ne avem nevoie, nu avem prea multa grija de eventuala viata a bateriei (probabil intre trei si cinci ani). Dar exista modalitati de a va mentine bateria in forma buna pentru o viata lunga si fructuoasa.

Bateriile nu se bucura de viata vesnica. Majoritatea producatorilor de smartphone-uri spun ca dispozitivele lor isi pastreaza bateriile la 300 la 500 de cicluri de incarcare. Apple sustine ca bateriile sale ating 80% din capacitatea initiala dupa 1000 de incarcari.

Dupa acest moment, bateriile nu sunt capabile sa detina la fel mai multa energie electrica si va vor alimenta aparatul pentru perioade tot mai scurte de timp.

Deci, iata cateva sfaturi pentru a va mari durata de viata a bateriei, fie ca sunteti pe iPhone, telefon Android, telefon Windows, tableta sau laptop.

Intrebarile importante despre cum sa reincarcati o baterie si concentreaza in jurul ideii de a lasa sau nu bateria sa se descarce complet inaine de a o pune din nou la incarcat..Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt nesiguri este ceva despre care au auzit ca numesc “efect de memorie” al bateriei.

Regula cu bateriile Li-ion este de a le pastra 50% sau mai mult incarcate. Atunci cand  bacteria scade sub 50 la suta, treuie sa o puneti la incarcat urgent. Puteti chiar sa puneti bateria la incarcat de mai multe ori pe zi.

Dar nu o incarcati  pana la 100% nu va fi fatal pentru bateria dvs. daca efectuati o reincarcare completa – majoritatea dintre noi sunt fortati sa faca acest lucru din cand in cand in situatii de urgenta. Dar o reincarcare incompleta va reduce in mod constant durata de viata a bateriei.

Asadar, o gama buna de valori la incarcarea unei baterii Li-ion este de la 40 la 80 la suta intr-un singur pas. Incercati sa nu lasati bateria sa scada sub 20%.

Cand trebuie sa fac o incarcare completa a bateriei?

Expertii recomanda efectuarea unei reincarcari a bateriei intre zero si 100% (un “ciclu de incarcare”), o data pe luna. Acest lucru recalibreaza bateria. Acelasi lucru este valabil si pentru laptop-uri, apropo.

Cele mai multe smartphone-uri moderne sunt destul de inteligente pentru a opri incarcarea atunci cand sunt pline, deci nu exista un risc mare daca lasati telefonul la incarcat peste noapte. Dar unii experti va recomanda sa scoateti telefonul din priza daca se trebuie sa stea mult nesupravegheat pentru o perioada lunga de timp, caz in care ar putea duce la supraincalzire – pe care bateriile litiu-ion nu o plac.

Ar trebui sa utilizez incarcarea rapida?

Multe telefoane Android au o caracteristica care permite o incarcare rapida, denumita adesea Qualcomm Quick Charge sau, in cazul Samsung, Adaptive Fast Charging – dar exista si altele.

Aceste telefoane au un cod special, de obicei localizat intr-un cip cunoscut sub numele de Power Management IC (PMIC), care comunica cu incarcatorul pe care il utilizati si solicita sa trimita putere la o tensiune mai mare.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply