Ce inseamna dress code si cum ar trebui interpretat?

Ce inseamna dress code si cum ar trebui interpretat?
Dress code este un set de reguli scrise si, mai des, nescrise, cu privire la imbracaminte. Imbracamintea, ca si alte aspecte umane, are o semnificatie sociala, cu reguli si asteptari diferite care se aplica in functie de circumstanta si ocazie. Intr-o singura zi, o persoana poate avea nevoie sa schimbe intre doua sau mai multe coduri vestimentare.

De exemplu, multi oscileaza intre un cod vestimentar acasa si un cod vestimentar de lucru; de obicei aceasta abilitate este rezultatul aclimatizarii culturale.  Ca un exemplu, o femeie nu va purta niciodata rochii de ocazie atunci cand se spala vase in casa.

Codul de imbracaminte a construit reguli sau semnale care indica mesajul dat de hainele unei persoane si modul in care acestea sunt purtate. Acest mesaj poate include indicatii privind genul, venitul, ocupatia si clasa sociala a persoanei, afilierea politica, etnica si religioasa, atitudinea fata de confort, moda, traditii, exprimarea genului, starea civila, disponibilitatea sexuala si orientarea sexuala etc. mesaje sociale, inclusiv declararea sau revendicarea identitatii personale sau culturale, stabilirea, mentinerea sau sfidarea normelor grupului social si aprecierea confortului si a functionalitatii.

De exemplu, purtarea de haine scumpe poate comunica bogatia, imaginea bogatiei sau imbracamintea de calitate. Observatorul vede hainele scumpe, dar poate interpreta gresit masura in care acesti factori se aplica purtatorului. Imbracamintea poate transmite un mesaj social, chiar daca nu este destinat: daca codul de interpretare al receptorului difera de codul de comunicare al expeditorului, urmeaza o interpretare gresita. Cu toate acestea, hainele pot fi purtate deoarece sunt confortabile si practice, nu pentru a transmite un mesaj.

In fiecare cultura, moda actuala guverneaza modul in care imbracamintea este construita, asamblata si purtata pentru a transmite un mesaj social. Rata de schimbare a modei variaza, hainele si accesoriile se schimba in cateva luni sau zile, mai ales in grupuri sociale mici sau in medii de comunicatii influentate din societatile moderne.

Modificari mai extinse, care necesita mai mult timp, bani si eforturi pentru a se realiza, pot genera curente. Cand se schimba moda, mesajele comunicate de haine se schimba.

In majoritatea traditiilor, anumite tipuri de imbracaminte sunt purtate exclusiv sau predominant fie de barbati, fie de femei. De exemplu, manecile lungi sunt comune pentru ambele sexe, in timp ce purtarea unei fuste sau a unei rochii este pentru femei,  pantalonii sunt asociati barbatilor dar si femeilor. Coafura in unele societati se poate conforma, de asemenea, unui cod de imbracaminte, cum ar fi parul lung pentru femei si parul scurt pentru barbati.

In multe societati, imbracamintea particulara poate fi un simbol al statutului, rezervat sau accesibil persoanelor cu rang inalt. De exemplu, in Roma antica s-au permis doar senatorilor sa poarte haine vopsite cu violet Tyrian; si, in societatea traditionala din Hawaii, numai sefii de rang inalt puteau purta mantale de pene si palaoa sau dinti de balena sculptati. In China, inainte de infiintarea republicii, numai imparatul putea purta galben.

In 1996, fostul presedinte american Bill Clinton si-a anuntat sprijinul fata de ideea uniformelor scolare, declarand: “Uniformele scolare reprezinta un pas care poate ajuta la ruperea ciclului de violenta, infrangere si tulburare, ajutand tinerii sa inteleaga ce conteaza cu adevarat si ce fel de oamenii sunt. “

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply