Pentru marea majoritate a oamenilor, singurul lucru placut legat de zborurile lungi cu avionul este faptul ca astfel ajungem rapid in locuri care merita vazute. Altfel, petrecerea mai multor ore in compania zgomotului motorului unui avion sau a unui copil care plange sau loveste cu picioarele in spatarul scaunului nostru, pot fi o adevarata tortura.
Din fericire, exista metode pentru a diminua disconfortul si a atenua riscurile care le reprezinta pentru sanatate un zbor lung.
Alegeti un loc potrivit
Daca stiti ca urmeaza sa aveti un zbor lung, este important sa va alegeti un loc potrivit. Astfel, daca va doriti sa dormiti cat mai mult in timpul calatoriei, sau sunteti mic de inaltime, alegeti locul de la geam care va ofera un sprijin suplimentar pentru cap.
De asemenea, daca sunteti inalt si stii ca veti dori sa va miscati mai des pe parcursul zborului, alegeti locul de la margine. Totodata, daca ati ales locul de la margine, nu uitati sa luati si o perna de calatorie care sa va sustina gatul in timpul momentelor de relaxare si somn.
Daca doriti spatiu suplimentar pentru picioare, alegeti un loc care se afla aproape de iesirile de urgenta.
Miscati-va si intindeti-va cat mai des in timpul zborului
Desi este tentant sa dormim pe toate perioada zborului, astfel timpul trecand mult mai repede, se recomanda sa ne alocam pauze mici in care sa ne miscam si sa ne intindem. Astfel putem evita riscurile unei tromboze venoase profunde (DTV sau un cheag de sange format in picior) si chiar o embolie pulmonara care ne poate pune viata in pericol. Daca stam pe loc prea mult timp, gravitatia lucreaza impotriva venelor noastre si ingreuneaza circulatia sangelui si revenirea lui la inima, pentru ca muschii nu se contracta pentru a ajuta si stimula procesul. Plimbarea sau intinderea muschilor ajuta la buna circulatie a sangelui si impiedica stagnarea lui.
Pastreaza-te hidratat
Deshidratarea are efecte foarte daunatoare asupra sanatatii, acestea fiind multiplicate odata cu cresterea altitudinii. Cand ne deshidratam, sangele devine la gros si coaguleaza foarte repede, ceea ce creste susceptibilitatea de a dezvolta un cheag de sange. Umiditatea scazuta din avion contribuie la deshidratare, mai ales ca pierdem lichid prin respiratie sau transpiratie. De aceea se recomanda sa bem cat mai multa apa pe tot parcursul zborului. Atentie – doar apa ne hidrateaza, cafeaua si alcoolul contribuind si ele la deshidratare.
Totodata, tot pentru a ne pastra hidratati, se recomanda sa folosim balsam pentru buze, lotiuni hidratante si spray nazal.
Daca nu puteti dormi, incercati macar sa stati cu ochii inchisi
Creierul decide daca adormim sau nu, bazandu-se pe anumite semnale cum ar fi intensitatea luminii, sunetele si temperatura. El are nevoie de un sunet simplu de fundal pe o singura frecventa, intuneric sau semiintuneric, o pozitie confortabila si o temperatura usor scazuta pentru a intra in starea necesara pentru somn. Cu cat mai lung va fi zborul, cu atat necesitatea de a dormi va fi mai stringenta. Incercati, deci, chiar daca nu ve este somn, sa creati conditiile necesare si macar stati cu ochii inchisi pentru o perioada de timp.
Daca stiti ca aveti probleme cardiace, inainte de a va angaja intr-un zbor lung cu avionul, consultati-va cu un medic de specialitate. In acest sens puteti face chiar acum o programare accesand site-ul https://www.cardioclinic.ro.