Invatati copiii sa spuna adevarul cu intelegere si incredere

0 Shares
0
0
0

Oricat de mult ne-ar putea place sa credem ca, copiii nostri vor spune intotdeauna adevarul, realitatea este ca minciuna este ceva ce majoritatea copiilor experimenteza la un moment sau altul. Insa in cele mai multe cazuri, copiii depasesc acest comportament.

De ce mint copiii

In abordarea acestei probleme comune, parintii ar trebui sa ia in considerare varsta copilului, circumstantele si motivele pentru minciuna, insa si cat de des se angajeaza cel mic intr-un astfel de comportament.

De exemplu, multi copii mici, cei sub 6 ani care merg inca la gradinita, nu pot face o distinctie clara intre fantezie si realitate, iar minciuna poate fi de fapt doar o expresie a imaginatiei lor.

Asta luand in considerare si faptul ca un copil de 4 ani este perfect capabil de a spune in mod deliberat o minciuna, sa zicem, pentru a evita anumite necazuri sau pentru a obtine ceea ce vrea.

Printre cauzele comune ale minciunii la varsta de la care incep sa mearga la o gradinita particulara se numara: imaginatia bogata, frica de pedeapsa, dorinta de a se lauda la prieteni pentru a-i impresiona, pentru a evita ceva ce nu vrea sa faca, dorinta de a nu dezamagi parintii mai ales atunci cand asteptarile sunt prea mari, incercarea de a atrage atentia.

Sfaturi pentru inlaturarea acestui obicei

Pentru a inlatura un anumit fenomen, cel mai bine ar fi sa identificati cauzele lui. Este minciuna doar o poveste, o parte a jocului inchipuit sau incearca in mod deliberat sa te induca in eroare, deoarece nu vrea sa fie pedepsit? In cazul in care copilul dumneavoastra este pur si simplu fantezist, ajuta-l sa distinga intre realitate si fictiune fara a-i descuraja creativitatea.

Deci, daca insista asupra faptului ca a mers pe Luna cu prietenii imaginari, atunci explica-i ca pare atat de distractiv incat v-ati putea alatura. Pe de alta parte, in cazul in care sustine ca un prieten imaginar a rupt ceva ce nu trebuia sa atinga, necesita in primul rand reasigurarea lui ca nu va avea probleme daca iti spune ce s-a intamplat cu adevarat pe viitor.

Apoi, explica-i ca ai inteles ca uneori poate fi mai usor sa credem ca altcineva ar putea sa fi facut ceva ce vrem sa admitem ca am facut chiar noi, insa daca spune adevarul va ajuta sa faca lucrurile mai bine.

Nu-l face pe copil sa simta ca nu poate veni la tine. Daca un copil este ingrijorat de faptul ca veti fi suparat, el poate incerca sa evite cu orice pret sa va spuna adevarul. Cel mai important lucru este sa ajutam copilul sa se simta in conditii de siguranta si sustinut, astfel incat sa stie ca poate vorbi cu tine fara a pierde afectiunea si dragostea parinteasca.

 

 

0 Shares
You May Also Like