Contractul de leasing auto este un contract foarte des folosit in ceea ce priveste dreptul de utilizare a autovehiculelor si, in aceeasi masura, reprezinta un subiect care inca naste multe dezbateri pe tema avantajelor si dezavantajelor folosirii acestuia.
In acest articol se prezinta conditiile prin care se pot clasifica contractele de leasing si anume in leasing financiar, respectiv leasing operational.
De asemenea, se vor prezenta avantajele si dezavantajele fiscale care decurg din folosirea lor, care au ca obiect autovehiculele, la nivelul utilizatorului acestora.
Contract de leasing financiar
Conform Codului Fiscal, contractul de leasing financiar trebuie sa indeplineasca cel putin una din urmatoarele conditii:
- Perioada contractului de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului. In intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
- Valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;
- In contractul de leasing este prevazut transferul dreptului de proprietate asupra bunului care este obiect al leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
- Este prevazuta optiunea utilizatorului de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;
- Riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care este obiect al leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul in care contractul de leasing produce efecte (momentul in care utilizatorul este indreptatit sa foloseasca bunul);
Contract de leasing operational
Codul Fiscal defineste contractul de leasing operational ca fiind orice contract de leasing incheiat intre locator (persoana care are bunul in proprietate din punct de vedere juridic) si locatar (persoana care are dreptul de folosinta), care transfera locatarului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala si care nu indeplineste niciuna dintre conditiile prevazute la ultimele patru puncte de mai sus.
Riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala exista atunci cand optiunea de cumparare nu este exercitata la inceputul contractului sau cand contractul de leasing prevede expres restituirea bunului la momentul expirarii contractului.
Cu alte cuvinte, acest contract este un contract de inchiriere de bunuri.
Din punct de vedere contabil si fiscal, in cazul leasingului financiar, utilizatorul este tratat ca proprietar, in timp ce, in cazul leasingului operational, locatorul are calitatea de proprietar.
Din derularea unui contract de leasing financiar, utilizatorul are ca avantaj faptul ca o mica parte din valoarea autovehiculului va iesi din companie sub forma de fluxuri de numerar si anume avansul, pe cand in cazul unei achizitii, compania va suporta plata intregii valori a masinii. Totusi, spre deosebire de contractul de leasing operational, in care nu se plateste un avans la inceputul contractului, leasingul financiar este in dezavantaj in ceea ce priveste valoarea iesirilor de numerar.
Un avantaj pe care il detine leasingul financiar este acela ca, la sfarsitul contractului, activul ramane in proprietatea utilizatorului, spre deosebire de cel operational, in care bunul ramane in proprietatea locatorului.
Un dezavantaj pe care il implica leasingul financiar, in comparatie cu cel operational, este acela ca utilizatorul este cel care suporta costurile cu intretinerea, reparatiile, impozitele si taxele locale pentru vehiculele luate prin primul fel de contract, spre deosebire de leasingul operational, unde aceste costuri sunt suportate de locator.
Este foarte important ca firma care intentioneaza sa achizitioneze o masina sa cunoasca toate avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, astfel incat decizia sa fie facuta in cunostinta de cauza.
De asemenea, este crucial sa se determine corect in ce categorie de contract de leasing intra un anumit contract, pentru a tine o evidenta contabila corecta. Categoria se poate determina cu usurinta prin compararea prevederilor contractului cu cele mentionate mai sus.