Tot ce trebuie sa stiti despre standardele ISO

Tot ce trebuie sa stiti despre standardele ISO
Probabil ca fiecare dintre dvs. ati auzit la un moment dat despre termeni precum ISO, certificare ISO, pret certificat iso, sau mai multe lucruri despre ISO si certificarea ISO, insa fara sa aveti idee despre ce inseamna toate aceste lucruri.

ISO este prezent in viata noastra fara sa ne dam seama, pentru ca se regaseste in toate obiectele pe care le folosim in viata de zi cu zi, iar in cele ce urmeaza veti afla cum este posibil acest lucru.

Despre ISO

ISO este o organizatie internationala independenta, neguvernamentala, cu un numar de 163 de organisme nationale de standardizare.

Prin membrii sai, ea reuneste experti pentru a impartasi cunostintele si pentru a dezvolta standarde internationale voluntare, bazate pe consens, pe piata, care sa sprijine inovarea si sa ofere solutii la provocarile globale.

Principii cheie in dezvoltarea standard

  1. Standardele ISO raspund unei nevoi pe piata

ISO nu decide cand sa elaboreze un nou standard, dar raspunde unei solicitari din partea industriei sau a altor parti interesate, cum ar fi grupurile de consumatori. De obicei, un sector sau un grup din industrie comunica necesitatea unui standard pentru membrul sau national, care apoi contacteaza ISO.

  1. Standardele ISO se bazeaza pe opinia expertilor globali

Standardele ISO sunt elaborate de grupuri de experti din intreaga lume, care fac parte din grupuri mai mari numite comitete tehnice. Acesti experti negociaza toate aspectele standardului, inclusiv domeniul sau de aplicare, definitiile-cheie si continutul.

  1. Standardele ISO sunt dezvoltate printr-un proces multi-stakeholder

Comitetele tehnice sunt formate din experti din industria relevanta, dar si din asociatiile de consumatori, din mediul academic, ONG-uri si guvern.

  1. Standardele ISO se bazeaza pe un consens

Dezvoltarea standardelor ISO este o abordare bazata pe consens si sunt luate in considerare comentariile tuturor partilor interesate.

Inainte de a va gandi la un pret certificat iso, mai trebuie sa cunoasteti si principalele beneficii ale standardelor ISO, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

ISO a fost fondat cu ideea de a raspunde la o intrebare fundamentala: “Care este cel mai bun mod de a face acest lucru?”

A inceput cu lucrurile evidente precum greutatile si masurile si in ultimii 50 de ani s-a dezvoltat intr-o familie de standarde care acopera totul, de la pantofii pe care ii incaltam in viata de zi cu zi, si pana la retelele Wi-Fi care ne conecteaza la internet.

Adresandu-se tuturor din ce in ce mai mult, Standardele Internationale inseamna ca toti consumatorii pot avea incredere ca produsele lor sunt sigure, fiabile si de cea mai buna calitate. Standardele ISO privind siguranta rutiera, siguranta jucariilor si ambalarea medicala sigura sunt doar cateva dintre cele care ajuta lumea sa devina un loc mai sigur.

Autoritatile de reglementare si guvernele se bazeaza pe standardele ISO pentru a contribui la dezvoltarea unei reglementari mai bune, stiind ca au o baza solida datorita implicarii expertilor la nivel global.

Asadar, ISO are o foarte mare importanta pentru fiecare dintre noi, pentru ca standardele sale sunt cele care reprezinta calitatea tuturor produselor pe care le putem cumpara in viata de zi cu zi.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply