In urma cu ceva ani, 2013 mai exact, a luat nastere in cadrul unei comunitati prezente pe reteaua de socializare Facebook, o noua manifestare in randul romanilor: Ziua universala a iei.
In scurt timp actul s-a dovedit a fi imbratisat de romanii de pretutindeni, iubitori de tara si de neam si astfel evenimentul a ajuns la nivel international.
Suprapus cu o mare sarbatoare a romanilor care a existat de veacuri 24 iunie a devenit ziua purtarii frumoasei piese de vestimentatie a portului popular romanesc:ia.
Sarabatoarea Sanzaienelor este cunoscuta drept una dintre cele mai importante si insemnate sarbatori de peste an.
Sanzaienele, Dragaica, sau Ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul a devenit cunoscuta astfel peste hotare si mediatizata in cele mai indepartate colturi ale lumii.
Potrivit traditiei in noapte de 23 spre 24 iunie, portile cerurilor se deschis si astfel lumea de dincolo poate sa vina in contact cu lumea de aici si are loc intalnirea fortelor binelui cu cele ale intunericului.
Inca se mai pastreaza in popor anunite superstitii si traditii in ceea ce priveste acesta noapte si ziua de 24 iunie. Probabil nu intamplator a fost aleasa sa reprezinte si ziua iei romanesti.
Se spune din popor ca este o noapte magica, in care toate minunile sunt posibile.
Potrivit legendelor in aceasta noapte isi fac aparitia sanzaienele care apar din necunoscut si danseaza, iar prin dansul lor lumea devine una magica, in care buruienile si plante primesc insusiri neobisnuite. Acestea folosite in scopuri terapeutice vindeca orice boala si aduc sanatatea.
Tot conform legendelor, se spune ca animalele pot vorbi intre ele iar omului ii este permis sa inteleaga ce transmit.
In noaptea de Sanzaiene fetele de la tara imbracau ia si se intalneau la o rascurce de drumuri unde formau o hora.
Unele superstitii spun ca fetele trebuie sa adune un buchet de flori de Sanzaiene si sa doarma cu el sub perna, urmand astfel sa-si viseze sortitul.
Posibil si mai mult probabil ca in zonele urbane nu se mai poate practica acest ritual sau multe altele legate de noaptea de Sanzaiene, insa faptul ca aceasta zi a devenit Ziua Universala a iei poate nu este intamplator.
Din 2013 femeile din toata lumea imbraca ia romaneasca si se mandresc cu ea. Frumusetea portului romanesc a ajuns astfel sa fie cunoscuta si peste hotare.
In 2017 Olanda a sarbatorit Ziua iei in 11 orase.
Institutul Cultural Roman a propus pentru fiecare an un exercitiu de recuperare a valorilor romanesti prin popularizarea camasii traditionale romanesti.
Ideea acestui eveniment a fost preluata in peste 100 de orase din 48 de tari.
Ia reprezinta piesa principala a costumului popular romanesc si este intalnita pe tot teritoriul tarii sub cele mai frumoase forme.
Ateliere de creatie precum Iiana promoveaza cultura si insemnatatea portului popular romanesc.
Produsele rezultate din priceperea si indemanarea femeilor care muncesc pentru a duce traditia mai departe ne incanta privirea prin modele noi si idei de creatie unice.
Pentru mai multe detalii vizitati pagina de Facebook a mestesugarilor Iiana.
Termenul ie este folosit pentru a desemna camasa populara pe care o poarta femeia. In unele zone se mai numeste si camasa cu altita.
Initial aceste camasi au fost realizate din pana de in sau canepa, pentru ca ulterior sa se utilizeze si matase sau bumbac.
Croiala iei difera de la o zona la alta a tarii si astfel putem recunoaste oriunde aparteneta unei femei la o anume comunitate in cadrul unui festival sau a unei sarbatori.
Cusaturile de pe ie sunt lucrate de mana si trebuie sa indeplineasca anumite criterii, si acestea in functie de zona sau de persoana care le poarta.
Culorile cusaturilor reprezinta de asemenea un crietriu bine inradacinat in realizarea iei. Astfel acestea pot varia de la o zona la alta sau in functie de ocazia cu care este purtata ia.
Se pare ca piata este inundata de diverse articole de imbracaminte care imita ia traditionala si chiar daca unele modele de broderii sunt frumoase privirii, nu definesc in esenta ideea de ie.
Pentru poporul nostru camasa traditionala a insemnat altceva decat ce putem achizitiona in unele magazine.
Daca doriti sa purtati o ie autentica, asigurati-va ca faceti alegerea potrivita, cautand sa achizitionati un produs de calitate realizat manual si specific comunitatii in care traiti.