Mos Craciun: Cine este el si care este originea lui?

Mos Craciun: Cine este el si care este originea lui?
Cu siguranta i-ai scris si o scrisoare lui Mos Craciun cand erai copil asteptandu-l sa-ti aduca cadouri de Craciun, dar stii de unde vine povestea lui?

Sfantul Nicolae

Mos Craciun, sau Sfantul  Nicolás, este cunoscut in moduri diferite, dar, in general, vorbim cu totii despre acelasi lucru: un om intr-un costum rosu si barba alba lunga si alba  care aduce cadouri copiilor buni de Craciun si carbune celor care s-au comportat gresit pe tot parcursul anului si  totusi, care este originea acestei figuri mitice?

Mos Craciun este cu siguranta personajul preferat al tuturor copiilor si motivul pentru care, cei mai multi dintre ei, se abtin de la a comite rautati pe tot parcursul anului, cu toate acestea, pana in prezent, originea sa este incerta si atunci iti vom spune putin din istoria sa.

Se spune ca prima figura a lui Mos Craciun este inspirata de episcopul crestin Nicolae de Myra sau de Sfantul Nicolae de Bari, care a trait in Anatolia, Turcia, si a fost un episcop al epocii crestine care a fost dedicat sa ofere daruri in zilele de  iarna. Vezi aici brazi de lux din care sa ii poti alege pe cei potriviti.

Mos Craciun: Cine este el si care este originea lui?

Acest personaj care dateaza din secolele al III-lea si al IV-lea, purta mereu imbracaminte rosie, asa cum era de obicei la episcopi, iar faima sa de binefacator a fost de asa natura incat zeci de copii si-au lasat pantofii in afara casei pentru ca el sa le puna monede.

O alta informatie  asociata cu Mos Craciun este “Parintele Craciun” al Angliei, care a fost un om frumos, caruia ii placea mancarea si bautura buna si purta verde.

La randul lor, in Franta au avut si propria versiune a lui Mos Craciun, “Père Noël” (Mos Craciun), care inseamna “Parintele Craciun”; iar in tarile germanice si nordice era zeul “Wodan”, cel care conducea vanatoarea de Yule (sarbatoare de iarna echivalenta cu Craciunul).

Dupa cum poti vedea, de sute de ani a existat prezenta acestui personaj in cultura, si dateaza si in prezent..iar  adevarata sa origine este  inca necunoscuta.

MOS CRACIUN ACTUAL

Se spune ca prima imagine a lui Mos Craciun asa cum o stim astazi, a fost elaborata de caricaturistul american Thomas Nast, care in secolul al XIX-lea  care a realizat o serie de ilustratii ce au aparut in revista Harper’s Weekly.

Mos Craciun: Cum il cunoasteam astazi

La randul sau, Coca Cola si-a recreat propria imagine a lui Mos Craciun in 1931, iar ilustratorul Haddon Sundblom a fost cel care a inspirat poemul “O vizita de la Sfantul Nicolae” din 1823 (Clement Clarke Moore) a facut imaginea pentru publicitate.

Ce este Craciunul si ce inseamna acesta?

Craciunul este o sarbatoare religioasa crestina in care este comemorata nasterea lui Iisus. Si, potrivit unor istorici, are loc pe 25 decembrie, deoarece aceasta zi a coincis cu sarbatoarea romana a zeului Apollo. Datorita acestui fapt, “necredinciosii” sau “paganii” puteau fi evanghelizati mai usor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply